Een leren, stoffen of suède schoen: zo maak je ze snel weer schoon!

schoenen schoonmaken

Schoenen van verschillende materialen: dit is hoe je ze schoon krijgt

De meeste mensen bezitten meerdere schoenen. Met name vrouwen hebben vaak kasten vol schoenen voor allerlei verschillende gelegenheden. Pumps voor een feestje, boots voor in de winter en sneakers voor onder de gemakkelijke spijkerbroek. En dat allemaal in verschillende kleuren en materialen. Maar hoe houd je al deze paren in goede conditie? Met deze tips maak je elk type schoen in een mum van tijd schoon!

Schoenen in verschillende soorten en maten: zo worden ze weer als nieuw!

Stof

Hieronder vallen bijvoorbeeld sandalen, pumps of ballerina’s. Stoffen schoenen zullen, ongeacht het type, uiteindelijk vies worden. Maar geen paniek, met een beetje geduld hoeft het schoonmaken van dit soort schoenen schoenen niet moeilijk te zijn. Was de schoenen met de hand, door simpelweg een beetje afwasmiddel, warm water, een oude tandenborstel en keukenrol te gebruiken. Neem hiervoor eerst een beetje keukenrol en verwijder het ergste vuil van de stof. Meng vervolgens een theelepel afwasmiddel en 2 kopjes warm water in een kom. Doop de tandenborstel in het water en poets hiermee steeds een klein stukje van de schoen. Gebruik niet te veel water! Gebruik na afloop de keukenrol om de schoen droog te deppen en laat de schoen vervolgens aan de lucht verder drogen. Let op: gooi stoffen schoenen nooit in de wasmachine! Bijna alle stoffen schoenen bevatten namelijk lijm die niet opgewassen is tegen zoveel water. De lijm kan losraken en je schoenen vallen mogelijk uit elkaar.

(Nep)leer

Voor leren schoenen gebruik je een oplossing van koud water en witte azijn. Neem een oude doek om de schoenen met dit mengsel te reinigen. De azijn zorgt ervoor dat alle vlekken en krassen verdwijnen. Laat de schoenen na het schoonmaken goed drogen. Vertoont het leer slijtplekken? Gebruik dan een schoenpoets en volg de instructies op de verpakking. Kun je geen schoenpoets vinden in dezelfde kleur als het leer? Maak dan je eigen schoenpoets, door een oude doek nat te maken en deze in een potje baking soda te dippen. Wrijf voorzichtig met de doek over het leer en veeg de schoen vervolgens schoon met een schone doek.

Suède en NuBuck

Je hoeft niet veel moeite te doen om suède schoenen mooi te houden. Je moet er alleen voor zorgen dat de stof zo droog mogelijk blijft en daarnaast is het verstandig om de stof regelmatig te poetsen met een borsteltje. Zit er een vlek op de schoen? Behandel hem dan zo snel mogelijk. Strepen en vlekken kun je in de meeste gevallen verwijderen met een gum. Olievlekken verwijder je door een beetje talkpoeder op de vlek te strooien. Laat het poeder minstens een uur intrekken en verwijder het daarna met een borstel.

Sport- en tennisschoenen

Veel sport- en tennisschoenen kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Verwijder wel de zooltjes en de veters voordat je de schoenen in de trommel gooit (was deze apart). Laat de schoenen altijd aan de lucht droger, gooi ze nooit zomaar in de droger!

Lees ook: Zo verwijder je hardnekkige koffievlekken uit kleren

Wil je dit bericht bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: The Spruce | Beeld: Pexels