Schone lokken: zó maak je je haarborstel weer fris en fruitig

Geloof ons, het is belangrijker dan je denkt

Een haarborstel is een onmisbaar middel als het gaat om onze uiterlijke verzorging. Elke dag helpt-ie ons om onze lokken in model te brengen, knopen te verwijderen en netjes voor de dag te komen. Maar als we willen dat onze haarborstel ons optimaal van dienst blijft, is het regelmatig schoonmaken ervan van groot belang. Wij vertellen je hoe je dat doet!

Schoonmaken, dus!

Als jij dagelijks gebruik maakt van je borstel, vangt je borstel veel meer op dan alleen maar haren. Hij verzamelt ook talg, dode huidcellen, stof en restjes van haarstylingsproducten. En ligt jouw haarborstel toevallig vaak in de badkamer? In de vochtige omgeving van een badkamer vormt je haarborstel al snel een ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels. Het laatste wat je wilt, is dat deze in jouw haar eindigen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je haarborstel regelmatig schoon te maken. Zorg er in ieder geval voor dat je na elke borstelbeurt de vastzittende haren verwijdert. Hierdoor voorkom je dat haren zich strak om de borstelharen wikkelen en bacteriën vasthouden. Door je borstel regelmatig een goede schoonmaakbeurt te geven, blijft je haarborstel fris en hygiënisch. Er wordt aangeraden om dit minimaal één keer per maand te doen.

Om je haarborstel grondig schoon te maken, heb je de volgende dingen nodig: een puntkam/pincet/puntig voorwerp, een schaar, een sopje met zeep of shampoo, een tandenborstel en een handdoek.

Aan de slag

Stap 1: Gebruik een puntkam, pincet of ander puntig voorwerp om haren aan de basis van de borstel los te maken en haal ze weg met je vingers. Als er hardnekkig vastzittende haren in de borstel zitten, kun je een schaar gebruiken om deze weg te knippen.

Stap 2: Een plastic haarborstel kun je tien minuten in een sopje laten weken. Heb je echter een haarborstel van hout, bamboe of met zwijnenhaar? Maak deze dan alleen kort nat en laat ‘m niet te lang weken, dit komt het materiaal namelijk niet ten goede.

Stap 3: Maak gebruik van een tandenborstel om eventueel resterend vuil weg te schrobben.

Stap 4: Spoel de borstel goed af met schoon water.

Stap 5: Leg de borstel met de pinnen/haren naar beneden op een handdoek en laat deze aan de lucht opdrogen. Probeer het droogproces niet te versnellen door er een föhn bij te pakken, dit kan de borstel namelijk beschadigen.

En klaar is kees: je haarborstel is weer zo goed als nieuw!

Lees ook: Waarom een plumeau niet werkt tegen stof

Bron: Linda | Beeld: Pexels