Is jouw schone was wel echt schoon?

schone was
Is jouw was wel zo schoon als je denkt?

De basisregels kennen we allemaal wel: handdoeken, theedoeken en vaatdoeken moeten lekker heet gewassen worden. Kleren hoeven niet zo warm, want daar worden ze niet bepaald mooier van. Ondanks dat we dit allemaal weten, worden er toch nog foutjes gemaakt bij het wassen van kleren, handdoeken en beddengoed, met als gevolg groei van bacteriën en zelf schimmels.

Wees eerlijk, maak jij deze fouten?

Beddengoed

Hoe vaak vervang jij de lakens? Als je hier een tijdje over na moet denken, dan zul je echt strenger voor jezelf moeten zijn. Het langst dat je kunt wachten met het vervangen van beddengoed is twee weken en dat is al vrij krap, vooral als je je bed deelt. Probeer je beddengoed wekelijks te wassen op 60 graden.

Kussens

Wanneer is de laatste keer dat je je hoofdkussen hebt gewassen? Als het antwoord nu is: “uh, nooit?” dan sturen we je gelijk naar de slaapkamer om je kussens op te halen. Het vuil, zweet en de olie van je gezicht sijpelt door je kussensloop heen en komt gewoon in je kussen terecht, waardoor ze vies, gelig en smoezelig worden. Was je kussens eens in de twee maanden of eens in het seizoen. Was twee tegelijkertijd op de stand voor fijne was en gebruik vloeibaar wasmiddel. Stop ze in de droger met een tennisbal om ze weer lekker fluffy te maken.

Matrasbeschermer

Als je je matras wilt beschermen kun je gemakkelijk een dunne matrasbeschermer aanschaffen die je met elastieken aan je matras bevestigt. Daarover gaat een molton en een hoeslaken. Omdat er nog een of twee lagen overheen gaan, vergeten veel mensen dat hun matrasbeschermer ook regelmatig in de was moet. Neem de matrasbeschermer daarom om de maand ook even mee in de was.

Badmat

Wees eerlijk, hoe vaak was jij je badmat? Eigenlijk zou deze iedere week een keertje in de machine moeten! Omdat je er steeds met natte voeten op staat blijft de badmat vochtig. Daardoor groeien er snel bacteriën en zelfs schimmels. Was hem daarom iedere week en hang hem goed te drogen om bacteriegroei tegen te gaan.

Handdoeken

De een wast zijn handdoeken na ieder gebruik, de ander vindt dat-ie best een paar ronde’s mee kan. Het antwoord? Je kunt een handdoek prima twee of drie keer gebruiken, mits je deze wel iedere keer goed laat drogen op een radiator of handdoekenrek. Een vochtige handdoek is een bron van bacteriën. Je handdoek na ieder gebruik wassen is zonde van de tijd en energie.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2