Schoonmaakazijn of natuurazijn: dit is het verschil en hoe je het kan gebruiken in huis

schoonmaakazijn natuurazijn

We zetten de azijnsoorten voor je op een rijtje

Schoonmaakazijn, natuurazijn, wijnazijn, appelazijn, er zijn te veel soorten azijn om op te noemen. Met name schoonmaakazijn of natuurazijn komen we regelmatig tegen. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee soorten azijn? En beter nog: hoe gebruik je deze azijnsoorten in het huishouden? Wij leggen het je uit.

Schoonmaakazijn vs. natuurazijn

Door de juiste bacteriën verzuren gegiste producten, waardoor natuurazijn ontstaat. Komt er bijvoorbeeld bij de rijping van wijn lucht in het vat, dan kan de alcohol in de drank worden omgezet naar azijnzuur en ontstaat uiteindelijk wijnazijn. Natuurazijn ontstaat op basis van natuurlijke producten. Daarom kunnen deze azijnsoorten prima verwerkt worden in gerechten. Voor schoonmaakazijn geldt dit niet, want dit wordt synthetisch gemaakt door middel van een chemische reactie. Schoonmaakazijn is een stuk krachtiger dan natuurazijn en werkt goed als schoonmaakmiddel in het huishouden.

Schoonmaken met schoonmaakazijn

We kunnen schoonmaakazijn voor veel dingen in het huishouden gebruiken. Wij zetten de meest voorkomende tips met schoonmaakazijn voor je op een rijtje:

  • Kalkaanslag verwijderen: schoonmaakazijn werkt perfect om kalkaanslag te verwijderen. Heb je kalkaanslag op glazen douchewanden? Spray de oppervlakte in met het azijn, laat kort intrekken en spoel met warm water schoon. Ook kalkresten op kranen en douchekoppen kan je makkelijk verwijderen met schoonmaakazijn. Vul een boterhamzakje met een wat azijn, knoop deze om de kraan of douchekop en laat een nachtje intrekken. Spoel de volgende dag schoon met water en je kraan of douchekop ziet er weer uit als nieuw!
  • Leren meubelen: leren meubelen kan je goed reinigen met wat schoonmaakazijn. Druppel wat azijn over een vochtige doek en haal over de meubelen heen. Je meubelen knappen hier direct van op.
  • Behang verwijderen: wil je oud behang van de muur verwijderen? Pak dan eens schoonmaakazijn erbij in plaats van een stoomapparaat. Meng de azijn met wat water en spuit dit over het oude behang. Je zal merken dat je het behang in een keer van de muur kan halen.
  • Onkruid in de tuin verwijderen: ook in de tuin kan je dit azijn goed gebruiken. Spuit wat verdunde schoonmaakazijn op het onkruid en je zal zien dat het binnen mum van tijd verdwijnt verdwijnt.
  • Waterkoker ontkalken: ook kalk in de waterkoker kan je elimineren met schoonmaakazijn. Giet de waterkoker voor de helft vol met het azijn, zet het apparaat aan en spoel grondig schoon met water. Je kan hiervoor ook natuurazijn gebruiken, dit werkt echter minder krachtig dan schoonmaakazijn.
  • Geuren in huis neutraliseren: vieze geuren in huis kan je makkelijk neutraliseren met schoonmaakazijn. Vul een sprayflacon met een deel water en azijn. Spray rondom in huis en je huis zal alle nare geuren verwijderen.
  • Tapijt schoonmaken: vlekken in het tapijt kan je makkelijk schoonmaken met wat schoonmaakazijn. Spray wat schoonmaakazijn over het tapijt en haal een licht vochtige doek over de vlekken. Dep schoon en je tapijt lijkt weer als nieuw!

Lees op de volgende pagina waar je natuurazijn in huis goed voor kan gebruiken.

Pagina 1/2