Kun je schoonmaakdoekjes tegelijk wassen met je kleding?

wassen

Wij doen het ook weleens

In de meeste huishoudens draait de wasmachine al overuren. Om te zorgen dat die trommel even stilstaat, wordt het een en ander nog weleens tegelijkertijd gewassen. Die vaatdoekjes die we eerder gebruikten om het aanrecht schoon te maken, worden samen met kleding gewassen. Maar is dit eigenlijk wel zo’n goed idee?

Stiekem weet je het antwoord wel. 

Hygiënisch

Het is een welbekend gegeven dat vaatdoekjes een bron van bacteriën zijn. Onze vieze kleding is ook niet smetteloos, maar houdt het in dat het sanitair is om vieze poetsdoeken samen tegelijk met je kleding te wassen? Daar kan hygiene-expert Dr. Lisa Ackerley kort over zijn: het is geen goed idee.

Bacteriën

Om te voorkomen dat onze kleding snel lelijk wordt, wassen we onze kleding graag in kouder water. “Consumenten geloven dat hun kleding zo schoon wordt, maar het betekent niet dat kleding hygiënisch schoon is”, vertelt Lisa Ackerley aan The DailyMail. “Als je iets met veel bacteriën in je wasmachine stopt, zal je de bacteriën simpelweg verspreiden en daarna een ‘bacteriële soep’ creëren, tenzij je ervoor zorgt dat je de bacteriën doodt”, legt ze uit.

Apart wassen

Het is daarom verstandig om altijd je was te sorteren. Spullen die je gebruikt om schoon te maken, kun je beter apart wassen van je kleding. Ook dingen als ondergoed kun je beter apart wassen. Zo moet je ondergoed eigenlijk altijd wassen op een heet programma en dit geldt niet voor je t-shirts. “Veel mensen wassen hun was vaak maar in lauw water. Hiermee wordt maar 80 procent van de bacteriën gedood”, vertelt Dr. Charles Gerba, professor Microbiologie aan de Universiteit van Arizona, aan Woman’s Day.

Lees ook: Stinkende kleren na het wassen? Hier komt dat door (en zo los je het op)

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: DailyMail, Woman’s Day | Beeld: Unsplash