Vlekken in je t-shirt? Voorkom dat je deze schoonmaakfouten maakt

vlekken verwijderen fouten

Vlekken verwijderen is nog geen kinderspel

Heb je een chocoladevlek in je bank zitten of heeft een druppel rode wijn je witte blouse geruïneerd? Dan kan het maar zo dat je naar de vlekkenverwijderaar grijpt. We snappen het: je wilt je spullen redden van die vlekken. Voorkom alleen dat je de volgende schoonmaakfouten maakt wanneer je vlekken probeert te verwijderen, want dat maakt het alleen maar erger.

Fout 1: Je handelt niet snel genoeg

Besmeur je een kledingstuk met een sapje? Dan is het belangrijk om de vlek zo snel mogelijk aan te pakken. Het is het beste om de vlek te behandelen wanneer die nog nat is. Op die manier heeft de vlek de vezels in je kleding nog niet bereikt. Met name wijn-, koffie- en olievlekken moet je zo snel mogelijk behandelen. Spoel het kledingstuk het liefst meteen uit met water. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen: modder en kaarsvet kun je het beste wel laten drogen.

Fout 2: Je gebruikt de verkeerde temperatuur water

Als je je bezeert, kan het zijn dat je hier een wondje aan overhoudt. Het kan ook dat dat wondje voor een bloedvlek in je kleding zorgt. Het is belangrijk dat je dat ook uitspoelt, maar doe dit alleen met koud water. Alleen koud water is effectief. Daarentegen kun je het beste warm water gebruiken als je modder- of olievlekken wilt behandelen.

Fout 3: Je stopt het besmeurde item te snel in de droger

Is de vlek grotendeels uit de natte kleding? Doe het kledingstuk dan alsnog niet in de droger. Je kunt een kledingstuk pas in de droger doen wanneer de vlek volledig uit het item is. Doe je het kledingstuk te snel in de droger? Dan zorgt de warme, droge lucht ervoor dat de vlek zich voor altijd in de vezels van de stof vestigt.

Fout 4: Je wrijft over de vlek

Het is zo verleidelijk om met een sponsje of doekje op de vlek te wrijven, maar dit is iets wat je moet vermijden. Door te wrijven, kun je juist de vlek verder in de stof duwen, waardoor het moeilijker wordt om de vlek te verwijderen. Deppen werkt een stuk beter.

Lees ook: Met dit trucje krijg je zweetvlekken uit je witte kleren!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Videostill YouTube AcaciaFabrics HQ