4x chemische schoonmaakmiddelen + DIY alternatieven


Deze schoonmaakmiddelen kun je heel gemakkelijk vervangen

We zijn zo gewend aan schoonmaakmiddelen uit de supermarkt, dat we er niet meer bij stil staan hoeveel schadelijke chemicaliën hier eigenlijk in zitten. Dit is niet alleen schadelijk voor je eigen gezondheid, maar ook dat van je kinderen en huisdieren. En dan over het milieu nog niet eens te spreken. Wil je graag duurzamer leven en liever zijn voor dier, mens en milieu? Kies er dan voor om zelf aan de slag te gaan.

Wij proberen altijd alternatieven te vinden.

1. Luchtverfrissers

Van spuitbussen tot luchtverfrissers in het stopcontact: het zit allemaal vol chemicaliën. Daarnaast ruiken ze lang niet zo lekker als natuurlijke producten. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk het huis lekker doen ruiken met wat citroen en rozemarijn. Als je toch graag een luchtverfrisser wilt maken, kun je er zelf een maken met een glazen potje en wat natuurlijke etherische olie. Luchtverfrissers in de kledingkast kun je vervangen met een beetje rijst.

2. Schoonmaakmiddelen

Bleek, chloor en andere troep: schoonmaakmiddelen zitten er vol mee. Daarnaast dood je misschien bacteriën, maar verspreid je wel al deze chemicaliën in je huis die je gezondheid aantasten. Probeer eens een huisgemaakt alternatief als schoonmaken met baking soda. Je spiegels worden weer streepvrij met deze alcoholische drank en de badkamer maak je schoon met azijn.

3. Wasmiddel

Wie wordt er niet blij van heerlijk geurende schone was? Onze huid. Vooral baby’s en kinderen hebben een erg gevoelige huid, waardoor ze jeuk en uitslag kunnen krijgen van wasmiddel en wasverzachter. Maak daarom je eigen wasmiddel volgens dit recept. Ook kun je gewoon azijn gebruiken om schoon en fris wasgoed te krijgen. Het is nog beter voor de machine ook!

4. Verzorgingsproducten

Make-upremover, zeep, scheerschuim… Al deze dingen bevatten zepen en chemische middelen die je huid aan kunnen tasten. Daarbij koop je alleen maar meer plastic. Wil je een alternatief? Geef je gezicht eens een peeling met een bananenschil en gebruik in plaats van nachtcrème vaseline. Laat het scheerschuim en het scheermes liggen en verwijder je haar met deze natuurlijke producten. Voor zijdezacht haar gebruik je rijstwater.

Lees ook: 10 natuurlijke huisgemaakte schoonmaakmiddelen en waar je ze voor gebruikt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: DIY Natural | Beeld: Pixabay