Deze schoonmaakmiddelen mag je absoluut nooit mengen

schoonmaakmiddelen

Deze schoonmaakmiddelen moet je bij elkaar weghouden

Als je een flinke schoonmaak klus voor de boeg hebt kan het verleidelijk zijn om schoonmaakproducten te mengen. Beide eigenschappen samen werkt immers beter, toch? Nou, nee… bij sommige producten kun je dit echt beter niet doen. Ook al zijn ze alleen niet schadelijk, in combinatie met een ander product kun je meer kapot maken dan je lief is. Daarom hier een lijstje van de schoonmaakmiddelen die je absoluut niet moet mengen. 

Houd deze schoonmaakmiddelen ver van elkaar.

Bleek en ammoniak

Deze twee mag je absoluut nooit mengen. Doe je dat wel, dan ontstaat er een heel giftig gas genaamd chlooramine. Bij inhalatie kun je last krijgen van pijn op de borst en kortademigheid. Vooral veel raamreinigers hebben ammoniak. Meng dit dus nooit met bleek.

Ontstoppingsmiddelen

Het is natuurlijk erg verleidelijk als je twee restjes ontstoppingsmiddelen hebt, om dit even te mengen. Dan heb je namelijk precies genoeg toch? Ja, maar je neemt een heel groot risico. Als je twee formules mengt dan kan het -ja, echt- ontploffen! Gebruik ook nooit twee soorten ontstoppingsmiddelen na elkaar. Werkt het de eerste keer niet? Bel dan liever een loodgieter. Niemand wordt vrolijk van ontplofte leidingen.

Baking soda en azijn

Het klopt dat deze twee producten zelf heel handig zijn bij het schoonmaken van je huis. Toch moet je ze nooit mengen. Doe je dat wel, dan kan de soda enorm gaan schuimen. Als je dat in een afgesloten pot zet dan kan die ontploffen door de druk van het schuim. Niet wat je wilt, toch?

Lees meer over schadelijke combinaties op pagina 2.


Pagina 1/2