Het kan! Met deze tips maak je schoonmaken leuker

Zo wordt die vervelende taak net wat minder vervelend

Ben je gisteren nog met een microvezeldoek langs de boekenkast gegaan, ligt er nu alweer een dun laagje stof op. Lekker hoor. Regelmatig schoonmaken is iets waar we helaas niet onderuit komen, tenzij je wel wat voelt voor het huishouden van Jan Steen. Gelukkig is er een manier waarop je die terugkerende noodzaak wat leuker kunt maken.

Wij geven je een aantal tips om het schoonmaken wat jeu te geven.

Speel muziek af

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar een muziekje met een goede beat (of waar je ook maar van houdt) kan ervoor zorgen dat het huishouden wat minder vervelend wordt. Luister naar muziek waar je normaal altijd vrolijk van raakt en zo kan je brein zich hierop focussen en minder op het feit dat je schoonmaken helemaal niet leuk vindt.

Maak er een soort spel van

Woon je samen met je partner en/of kinderen? Maak van schoonmaken dan een leuk spel. Maak een groot bord waarop je de taken verdeelt en zet erbij hoeveel punten je ervoor kunt krijgen wanneer je het taakje voltooit. De afwas is bijvoorbeeld 1 punt en de woonkamer stofzuigen 2. Wie welk taakje doet, krijgt de desbetreffende punten toebedeeld en wie aan het eind van de week de meeste punten heeft, wint of een leuk prijsje of mag kiezen wat er ’s avonds op het menu staat.

Betrek je kinderen erbij

In veel gevallen vinden kinderen schoonmaken net zo stom als jij en snappen ze zelfs niet eens zo heel goed waarom papa of mama het huis elke dag stofzuigt. Maar je kunt het voor kinderen ook leuk(er) maken door er een spelletje van te maken. We noemden bovenstaand voorbeeld al, maar je zou ook een wedstrijdje kunnen bedenken. Wie kan sneller afdrogen en wie kan sneller afwassen?

Klets met een vriend(in)

Schoonmaken is niet alleen vervelend, maar het kan ook tijdrovend zijn. Waarschijnlijk kun je wel tig leukere dingen bedenken om je tijd mee te vullen. Gelukkig kun je tijdens het schoonmaken ook multitasken door bijvoorbeeld met een vriend te bellen. Doe je telefoon in je broekzak en maak gebruik van een headset en praat ondertussen met een dierbare terwijl je de ramen lapt of de vloer dweilt. Overigens moet het wel een taakje zijn dat niet te veel lawaai maakt. Tenzij je gesprekspartner het lawaai van de stofzuiger op de achtergrond wel kan waarderen. 

Beloon jezelf

Schoonmaken wordt met deze tip niet per se leuker, maar je motiveert jezelf in ieder geval wel om het te doen door jezelf naderhand een beloning te geven. Is zaterdag je vaste schoonmaakdag? Waarom beloon je jezelf dan niet met een gebakje na het schoonmaken? In het weekend mag dat immers best!

Lees ook: 8x schoonmaken met frisdrank

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cleaning Love to Know | Beeld: Pexels