Deze acht dingen kun je allemaal schoonmaken met azijn

schoonmaken met azijn

Acht handige huishoudelijke trucs met azijn

Voor ons is azijn onmisbaar in het keukenkastje. Je kunt het gebruiken door dressings, om mee te koken en om mee schoon te maken! Het is een natuurlijk goedje en daarom dus niet schadelijk voor het milieu, zoals sommige (agressieve) reinigers wel kunnen zijn. Kende jij deze acht dingen al die je kan schoonmaken met azijn?

Dat azijn zoveel kan schoonmaken, wisten wij niet!

1. Wasmachine

Azijn werkt ontvettend, dus het is handig om een beetje azijn in het bakje van de wasverzachter te gieten. Zo voorkom je dat zeepresten achterblijven in de buizen van de machine. Ook werkt azijn goed tegen nare geurtjes, dus het is handig om toe te voegen aan een was met sportkleren of aan een kookwas om nare luchtjes te verwijderen.

2. Verwijder stickers

Om anti-slipstickers uit het bad of de douche te verwijderen kun je een doekje of spons doordrenken met warme azijn en zo de stickers loshalen. Heb je een zelfklevend haakje opgehangen op een geverfde muur? Druppel er dan een beetje azijn achter om het stickertje gemakkelijk los te halen. Ook stickers en labels op glazen en plastic kun je gemakkelijk met een doekje met wat azijn verwijderen.

3. Verwijder kalk

Azijn is een topper in het verwijderen van kalk. Wil je kalkresten rond je kraan weghalen? Doordrenk keukenpapier in azijn en leg dit op de aangetaste plek. Laat dit een uur inwerken en maak dan schoon. Het chroom zal weer gaan blinken!

4. Douchekop

De douchekop wordt weer helemaal schoon en kalkvrij door deze te schoonmaken met azijn. Heb je een metalen of zinken douchekop? Maak dan een mix van 250 milliliter witte azijn en 1 liter water en breng dit aan de kook. Kook je douchekop 15 minuten en hij is weer helemaal schoon. Bevat je douchekop plastic? Meng dan 500 milliliter azijn met 500 milliliter heet water en laat de douchekop hier minstens een uur in weken.

5. Babykleertjes

Azijn werkt niet alleen goed tegen nare geurtjes, het verwijdert ook urine. Het is dus handig om een beetje azijn toe te voegen aan je was in plaats van wasverzachter om van de urine af te komen. Ook als een hond of kat een ongelukje heeft gehad is dit goed om schoon te maken met azijn.

6. Wol en katoen

Wol en katoen wordt weer heerlijk zacht en fluffy door azijn te gebruiken in plaats van wasverzachter.

7. Ramen

Reinig je ramen eens met een beetje azijn. Voeg 1 deel azijn toe aan drie delen water en sproei dit op je ramen. Zo krijg je minder snel last van beslagen ramen en worden ze brandschoon. Dit werkt ook goed bij autoruiten. Ook helpt dit tegen bevriezen.

8. Koffiepot en waterkoker

Om je koffiepot of waterkoker te ontkalken, vul je deze met gelijke delen water en azijn. Kook dit een paar minuten om de kalkresten te verwijderen. Wel goed omspoelen voor gebruik!

Lees ook: Déze vier dingen mag je absoluut niet schoonmaken met azijn

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Doityourself | Beeld: Videostill YouTube