Dit is de smerigste plek in de koelkast die je vaak vergeet schoon te maken

koelkast smerigste plek

Deze plek in de koelkast zit vol met bacteriën

Een koelkast is een onmisbaar apparaat in de keuken. Het beschermt ons eten en houdt het koel zodat we het langer kunnen bewaren. De koele temperatuur helpt om de groei van bacteriën op voedsel te vertragen. Toch liggen er ook een aantal gevaren voor onze gezondheid op de loer als het om de koeling gaat.

Er zitten meer bacteriën in je schone koelkast dan je zou verwachten.

Bacteriën

Denk maar eens aan al dat eten dat we dagelijks in en uit de koelkast halen. We openen en sluiten de koeling daarnaast ook nog eens meerdere keren per dag. Dit zijn allemaal mogelijkheden voor bacteriën van buitenaf om zich te vestigen in jouw koeling. Er zijn daarom een aantal plekken in de koelkast die verreweg het viest zijn en die we vaak vergeten schoon te maken. De meest voor de hand liggende is natuurlijk het handvat van de koelkast. Deze wordt meerdere keren per dag (met vieze handen) aangeraakt, waardoor er een tal van bacteriën op komt te zitten. Maar dit is nog niet eens de vieste plek in de koelkast…

NFS International

De smerigst plek in de koelkast is eigenlijk best verrassend. NSF International is een organisatie die zich toelegt op het ontwikkelen van gezondheidsnormen en certificering om de menselijke gezondheid te beschermen en consumenten voor te lichten over sanitaire voorzieningen. Volgens deze organisatie is de smerigste plek in de koelkast de groentelade. Dit kan als een verrassing komen, omdat groenten vrij onschuldig lijken. Ja, je zou ze natuurlijk moeten wassen, maar ze zijn niet zo voor de hand liggend als bijvoorbeeld het opbergen van rauwe kip.

Salmonella en Liseria

In tests van een NSF-onderzoek bleek dat er meerdere bacteriën in de groentelade zaten, zoals Salmonella en Listeria, evenals gist en schimmels. Het probleem is niet de groente zelf, maar dat ze kunnen worden besmet met andere items, zoals vleessappen, in een winkelwagentje, boodschappentas of een andere vorm van transport. Velen van ons denken er wel goed aan om rauw vlees goed afgedekt op te bergen in de koelkast. Maar waarom doen we dat niet met onze groenten die we klakkeloos in de groentelade, zonder enige bescherming gooien.

Schoonmaken

Gelukkig is het relatief eenvoudig om de groentelade te reinigen. Haal de lade uit de koelkast, verwijder alle losse (groente)resten en was de lade vervolgens in de gootsteen met afwasmiddel en warmwater. Laat het aan de lucht drogen of dep het droog met keukenpapier voordat je het in de koelkast legt. En maak er een gewoonte van om dit ongeveer één keer per maand te doen.

Wanneer was je de laatste keer dat jij de groentelade een goede schoonmaakbeurt hebt gegeven?

Lees ook: Dit is de grootste fout die mensen maken met dweilen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Max Pixel