In 4 eenvoudige stappen reinig je je vaatwasmachine

vaatwasser reinigen

Ook je vaatwasser moet af en toe gereinigd worden

Je vaatwasser maakt je vaat schoon, dus dat ding zal ook wel schoon zijn: het is een mythe die velen zichzelf wijsmaken om de vaatwasser maar niet schoon te hoeven maken. Toch moet je je vaatwasser zo af en toe reinigen. Vermoei je luie brein niet te veel met die gedachten, want het klusje is zo geklaard.

Levensduur verlengen

Veel mensen die een vaatwasser in huis hebben, hechten waarde aan het nuttige keukenhulpje. Erg zuinig gaan we er alleen niet altijd mee om. Om de levensduur van dit verdienstelijke apparaat te verlengen, moet je de vaatwasser regelmatig schoonmaken. Zo pak je dat aan:

De filter reinigen

Grote kans dat jij de filter van je vaatwasser nog nooit hebt schoongemaakt, maar dat zou eigenlijk een keer per week moeten. De filter bevindt zich in elke vaatwasser en zorgt ervoor dat er geen etensresten in de pomp terechtkomen. Als je de filter niet reinigt, gaat de vaatwasser na verloop van tijd stinken en je vaat wordt niet goed schoon. Je kunt de filter het beste schoonmaken met warm water en wat afwasmiddel. Spoel daarna goed af. Zorg er ook voor dat je het component waar de filter in zit goed schoonmaakt.

Deurrubbers schrobben

Vuil hoopt zich vaak op in de deurafsluiting van je vaatwasser. Gelukkig kun je deze rubbers goed onder handen nemen met een microvezeldoek. Kun je niet bij de opgehoopte restjes in de hoekjes of spleetjes komen? Gebruik dan een oude tandenborstel om dit te verwijderen. Ook dit klusje moet eigenlijk elke week geklaard worden.

Sproeiarmen schoonmaken

Als je de vaatwasser opent, zien de sproeiarmen er vaak schoon uit. Toch kan er vuil in de sproeigaatjes zitten. Schroef daarom af en toe de sproeiarm los en gebruik een tandenstoker om de gaatjes vrij van vuil te maken.

De binnenkant van de vaatwasmachine reinigen

Er blijft nog maar een ding over om te reinigen: de leidingen. Deze hoef je gelukkig niet zelf uit de vaatwasser te halen – wat overigens ook helemaal geen goed idee is. Het kan veel makkelijker. Giet een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser en laat de machine daarna zonder vaat draaien op de hoogste temperatuur.

Lees ook: Dit zijn de 4 regels voor het perfect inruimen van de vaatwasser

Bron: Libelle België | Beeld: Pexels