Stinkende kleren na het wassen? Hier komt dat door (en zo los je het op)

wast

Vetluis is de oorzaak van je stinkende kleren

Bijna niemand vindt wassen echt leuk. Het is een arbeidsintensief klusje, maar eerlijk is eerlijk; het resultaat mag er zeker zijn. Als je ’s avonds in je frisse bedje kruipt weet je precies waar je het voor gedaan hebt. Toch kan het ook zijn dat je was helemaal niet zo lekker ruikt als je zou verwachten. Hoe kan dat nou? We leggen het je uit. 

Het is goed op te lossen.

Vetluis

De reden dat je kleren en lakens niet zo lekker ruiken na een wasbeurt is te wijten aan een fenomeen genaamd vetluis. Nu moet je niet gelijk denken aan allemaal kroelende beestjes, maar een soort vettige substantie die achterblijft na het wassen. Het is een combinatie van huidschilfers, lichaamsvet en wasmiddel. Dit euvel ontstaat doordat veel mensen alleen nog maar vloeibaar wasmiddel gebruiken en op lage temperaturen wassen. Dit maakt het voor vetluis makkelijker om aan je machine te kleven.

Kookwas

Om dit op te lossen kun je eens per maand een kookwas draaien met wat oude theedoeken. Doe dit zonder wasmiddel, maar met een vaatwastablet. Dit verwijdert alle vetluis en reinigt je machine. Daarnaast is het handig om je vloeibare wasmiddel af te wisselen met poederwasmiddel. Je kleding zal weer naar roosjes ruiken. Heerlijk!

Lees ook: 10 dingen die je veel vaker moet wassen maar bijna niemand doet

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: pxhere