5 tips voor een stofvrij huis

stofvrij
5 tips om je huis stofvrij te houden

Het lijkt wel een eeuwige strijd: mens tegen stof. Ben je net uren bezig geweest met het stoffen, dwarrelen de eerste stofdeeltjes alweer door de kamer. Vooral op donkere meubels zie je stof gauw liggen. Om je huis -zo ver mogelijk- stofvrij te houden, geven we je vijf tips tegen stof.

Helemaal stofvrij leven is natuurlijk onmogelijk.

1. Gebruik deurmatten

Als je slim bent, leg je bij iedere buitendeur twee matten neer, een buiten en een binnen. Zo voorkom je dat er stof, vuil en modder mee naar binnen wordt gelopen door jou, je familieleden en gasten. Vergeet niet de achterdeur, de deur naar het balkon of de veranda of de deur naar de garage. Daarnaast moeten deze matten regelmatig worden uitgeklopt en gestofzuigd. Buitenmatten kun je in de lente en het najaar schoonspoelen met de tuinslang en goed laten drogen.

2. Borstel je huisdieren

Veel stof en vuil dat op de grond en in vensterbanken ligt komt van huisdieren. Katten nestelen zich lekker in de vensterbank en laten daar een hoop stof achter. Ook honden verharen snel. Borstel je dieren daarom regelmatig om de meeste loszittende haren weg te halen. Zorg ervoor dat je het mandje van je hond of kat regelmatig stofzuigt en wast, want daar verzamelen zich natuurlijk de meeste haren.

3. Ramen en deuren dicht

In de zomer is het heerlijk om het huis even lekker te laten doorwaaien, maar dit brengt wel een boel stof met zich mee. Kijk ook goed of je ramen en deuren nog goed sluiten. In oude huizen zitten er vaak kieren tussen de deur en kozijn, waardoor er dus makkelijk vuil en stof naar binnen kan waaien.

4. Van boven naar beneden

Stof altijd van boven naar beneden om te voorkomen dat stof van een hoger oppervlak op een lager oppervlak dwarrelt. Begin met het droog stoffen van alle oppervlaktes en ga daarna pas aan de gang met eventuele vochtige doekjes. Pas op, niet ieder oppervlakte is geschikt voor natte doeken, hout kan bijvoorbeeld kromtrekken of verkleuren.

5. Gebruik de juiste spullen

Gebruik de stofzuiger voor de grote stukken stof en een microvezel doek voor gladde, platte oppervlakten. Microvezel pakt stof namelijk goed op in plaats van het alleen maar te verplaatsen. Pak een chenille stoffer voor hoge kasten waar je niet zo goed bij kunt.

Lees ook: 8 slechte gewoontes in het huishouden waar je vandaag nog mee moet ophouden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Spruce | Beeld: Videostill