Stofvrij leven: 4 trucjes die stof in je huis verminderen

afstoffen

Handig!

Nu we weer meer binnen zijn dan buiten, is het belangrijk om een gezonde en stofvrije leefomgeving te creëeren. Soms lijkt het alleen wel alsof er een paar seconden na het afstoffen, alweer stof op je meubels en vloer terecht komt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daarom delen we vijf handige tips die ervoor zorgen dat je huis minder snel stoffig wordt. 

Roosters en filters schoonmaken

Voorwerpen in huis die vaak over het hoofd worden gezien tijdens het schoonmaken? Luchtventilatieroosters en -filters. Als je de hoeveelheid stof in huis wilt verminderen, is het verstandig om je luchtventilatieroosters grondig schoon te maken. Hetzelfde geldt voor het rooster in je afzuigkap: die kan vast ook wel een opfrisbeurt gebruiken. Draai of schroef de roosters/filters los en laat ze weken in een sopje met groene zeep en/of baking soda. Hierna is alles weer fris en stofvrij waardoor er minder stof in je huis zal circuleren.

Kleding opruimen

Hoe groot de verleiding ook mag zijn na een lange dag: gooi je kleding niet op de grond of over de welbekende stoel in de hoek van je kamer. Laat je kleding ook zeker niet door de rest van het huis heen slingeren. Waarom niet? De kleding die je de hele dag hebt aangehad, trekt enorm veel stofdeeltjes aan. Deze verspreiden zich automatisch door het hele huis als je je kleding overal en nergens laat slingeren. Hang je kledingstukken daarom direct terug in je kast nadat je ze hebt gedragen, of gooi ze in de wasmand.

Wasmachinefilter reinigen

Stof in huis kan ook afkomstig zijn van je kleding en wasmachine, die alle kleine stofdeeltjes van je kleding opvangt. Om deze bron van stof te verminderen, kun je regelmatig het stoffige water uit je wasmachine laten lopen door middel van het klepje aan de onderkant. Leg wel even een handdoek onder je wasmachine, om een waterballet te voorkomen. Reinig ook het filter zoals eerder al beschreven en draai een programma voor trommelreiniging.

Oude kranten op keuken

Een handige truc om stofophoping op hoge keukenkastjes te voorkomen, is het gebruik van oude kranten. Ja, je leest het goed. Leg een aantal oude kranten op de bovenkant van je keukenkastjes, ze zullen zo veel minder stof vangen. Op deze manier beperk je aanzienlijk de hoeveelheid stof in huis en houdt je je keuken stofvrij. Vervang de kranten geregeld voor een paar nieuwe voor het optimale resultaat. Makkelijk zat, toch?

Lees ook: Tandpasta op je kleding gemorst? Zo verwijder je de vlek

Bron: ze.nl | Beeld: Adobe Stock

Array