Hoe maak je het stopcontact veilig schoon?

Het blijft een klus waar je je koppie goed bij moet houden

Even eerlijk: wanneer heb jij het stopcontact voor het laatst schoongemaakt? Veel mensen slaan dit klusje nog weleens over. Niet (alleen) uit luiheid, maar ook omdat sommigen het niet goed aandurven. Bij dat laatste willen we je vandaag een handje helpen. Op deze manier maak je je stopcontact het veiligst schoon.

Belangrijkste stap

Wanneer je het stopcontact schoonmaakt is het schoonmaken zelf niet het allerbelangrijkste. Dat is namelijk de stroom van het desbetreffende stopcontact eraf halen. Denk vooral niet: ach, het wil wel. Dus haal de stroom er áltijd af!

Afstoffen

Soms is een stopcontact niet echt vies, maar enkel wat stoffig. In dat geval heb je genoeg aan een droge stofdoek waarmee je het stopcontact af kunt nemen. Ook bestaan er speciale stopcontactborstels waarmee je dit klusje kunt klaren.

Afnemen

Oogt het stopcontact wel echt wat smoezelig? In dat geval kun je gewapend met een vochtige doek met een druppeltje ammonia het stopcontact goed schoonmaken. Houd je stopcontacten daarna schoon door het wekelijks te reinigen met een vochtig babydoekje dat je rondom je vinger draait. Let op: haal wél weer de stroom eraf.

Grondige schoonmaak

Soms is afstoffen en afnemen niet genoeg. Als je stopcontact echt ranzig is, kun je de stopcontacten het beste van de muur afschroeven. En we zeggen het er nog maar een keer bij: haal die stroom eraf. Maak daarna de onderdelen die je van de muur afschroefde schoon met sopje met afwasmiddel of een allesreiniger. Droog daarna alles goed af en laat voor de zekerheid de onderdelen op de radiator nog goed opdrogen. Als alles goed droog is, kun je het weer bevestigen aan de muur.

Succes!

Lees ook: Zo maak je verschillende soorten gordijnen schoon

Bron: Wonen | Beeld: Unsplash, Markus Spiske