Stopcontacten schoonmaken? Zo pak je dit veilig aan

Ook stopcontacten moet je soms goed schoonmaken

Net zoals elk onderdeel in huis, kunnen stopcontacten eens in de zoveel tijd een goede schoonmaak gebruiken. Dat is niet altijd even makkelijk en kan als een flinke uitdaging voelen. Met deze tips maak je je stopcontact simpel schoon.

Stopcontact schoonmaken

Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe je een stopcontact nu het best schoonmaakt. Vooral stopcontacten in de keuken worden op den duur vettig en smerig. Op andere plekken blijft er op stopcontacten bijvoorbeeld veel stof hangen. Kortom: het schoonmaken van je stopcontacten moet zo nu en dan gewoon gebeuren. Maar hoe begin je hieraan zonder jezelf per ongeluk onder stroom te zetten? We leggen het je uit.

Simpel de buitenkant schoonmaken

Het makkelijkst is om het stopcontact alleen van buiten schoon te maken. Dit volstaat al om gewoon wat stof eraf te krijgen. Neem bijvoorbeeld eerst de buitenkant af met een droge stofdoek, bijvoorbeeld eentje van microvezel. Ook de binnenkant schoonmaken? Dan kun je een speciaal borsteltje aanschaffen dat gemaakt is om in de binnenzijde van het stopcontact te passen.

Grondige schoonmaak

Voor het echt grondige werk kun je het beste het stopcontact losschroeven. Het is altijd aan te raden om in dit geval de stroom eraf te halen. Mocht je het nog niet vertrouwen, dan kun je altijd iemand om hulp vragen. Het losse plastic frontje kun je vervolgens makkelijk schoonmaken in een sopje. Voor het echt grove vuil, laat je je stopcontact even weken. Met een flinke ontvetter of bijvoorbeeld ammoniak maak je het kunststof in een handomdraai vetvrij. Vervolgens natuurlijk goed laten drogen voor je de boel weer in de muur zet, stroom er weer op, en klaar is Kees.

Lees ook: Hoe veilig is het om te slapen met een elektrische deken?

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Markus Spiske