Vaker dan je denkt: zo vaak moet je je theedoek in de was gooien

theedoek

Hoe vaak moet de theedoek in de was?

Wij staan er eigenlijk nooit bij stil hoe lang we onze theedoek al gebruiken. Een dag, een week, een half jaar? We zouden het je eerlijk gezegd niet kunnen vertellen. Als er te veel vlekken op komen gooien we ‘m in de was, maar daar zit geen uitgedachte frequentie aan vast. 

Maar als je bedekt dat een theedoek de hele tijd nat wordt en continu met eten in aanraking komt, is dat eigenlijk best vies.

Bacteriën

Hoe vaak moet je je theedoek nu eigenlijk in de was doen? Je gebruikt ‘m over het algemeen om je servies mee af te drogen. Dat servies is (hopelijk) schoon, want je hebt het natuurlijk zojuist afgewassen. Daar wordt-ie toch nauwelijks vies van? Nou, daar vergis je je lelijk in. Je veegt natuurlijk niet alleen maar water af, maar ook zeep- en etensresten en de daarbij behorende bacteriën. En laten bacteriën nou echt lekker gedijen in een vochtige omgeving.

Advies

Regelmatig wassen is dus wel zo hygiënisch, maar hoe vaak is nu het beste? Wieke van Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum adviseert de theedoek dagelijks te vervangen bij zeer frequent gebruik, bij minder frequent om de dag. Oeps, dat is een stuk vaker dan wij dachten. Een natte theedoek die langzaam droogt zorgt voor een explosieve bacterie-groei, het is dan ook raadzaam om ‘m over de verwarming te hangen als je ‘m meerdere dagen gebruikt. En wassen doe je op 60 graden, want dan gaan de bacteriën tenminste dood. Weer wat geleerd! Wij gaan even de was doen…

Lees ook: Zwarte peper in de wasmachine?Ja echt, en als je dit leest ga je het sowieso proberen!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels