Zes tips om efficiënter de was te doen

was doen

Als het dan moet, dan maar zo makkelijk mogelijk!

De was doen is een van die huishoudelijke taken waar nooit een einde aan komt. Is de bodem van de wasmand eindelijk in zicht, dan is er wel weer een nieuwe lading handdoeken, sokken of truien die de machine in kan. Om het hele proces wat soepeler te laten verlopen, delen we een paar handige tips voor het doen van de was.

Tijd besparen

De tips zijn afkomstig van Melissa Maker, die regelmatig handige schoonmaaktrucjes deelt op haar YouTube-kanaal Clean My Space. Zoals de Canadese zelf zegt: “Ik heb een bloedhekel aan schoonmaken, en juist daarom doe ik het zo snel.” Ook de was doen mag van haar wel een stukje efficiënter verlopen. Dit zijn haar veelgebruikte handigheidjes.

1. Gebruik markeerstiften

Markeerstiften of permanent markers zijn ontzettend handig om ‘codes’ op te schrijven in de labels van je kleding. Zo kun je met een markeerstift een groot kruis door het label zetten om aan te geven dat een kledingstuk niet in de droger mag. Het sorteerproces van de was gaat daardoor veel sneller! Een andere ‘code’ die je kunt gebruiken is een voorletter op het label schrijven. Dit is vooral handig als je meerdere kinderen in huis hebt. In één oogopslag zie je in welke kledingkast je dat shirtje of broekje op moet bergen. Je kunt ook werken met stipjes: één stip geeft aan dat het een kledingstuk is van het oudste kind. Wordt de kleding doorgegeven aan het tweede kind? Dan zet je er een extra stip bij.

2. Tips voor spijkerstof

Net als veel andere mensen wast Melissa haar spijkerbroeken binnenstebuiten. Op die manier voorkom je dat de verf van de spijkerstof overgaat op andere kledingstukken. Maar wist je dat hetzelfde geldt voor droge kledingstukken? Je kunt de spijkerbroeken het beste binnenstebuiten opbergen in je kledingkast. Ook dan blijft de overige kleding beter beschermd tegen afgegeven verf. Daarbij scheelt het je een hoop vouw- en omkeerwerk als je kleding uit de was of droger komt.

spijkerbroeken

3. De juiste dosis wasmiddel

Pas jij de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt aan op de was die je draait? Te weinig wasmiddel kan ertoe leiden dat je kleding niet goed schoon wordt, en met te veel wasmiddel blijven er zeepresten achter in de wasmachine. Controleer dus vooral de aanbevolen dosis op de fles wasmiddel en houd je hieraan. Dit resulteert in een schonere was en een schonere wasmachine.

4. Vlekken verwijderen

Melissa’s geheim achter het succesvol verwijderen van vlekken? Dat is ingrijpen zodra je de vlek maakt. Dat bord pasta moet maar even wachten, eerst die rode vlek uit je shirt! Gebruik geen vochtig doekje om de vlek te verwijderen. Het gaat juist makkelijker als je de stof drooghoudt, zodat je de vlek niet verder in het kledingstuk wrijft. Gebruik een oud pasje om je de vlek voorzichtig van de kleding af te schrapen. Daarna kun je deppen met een doekje. Ook kun je een oude tandenborstel met een beetje wasmiddel gebruiken om de vlek te behandelen voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.

vlekken verwijderen

5. Kreukels

Als je de natte was even in de machine laat liggen voordat je hem verplaatst naar de droger of het droogrek, ontstaan er geheid veel meer kreukels. Wacht dus nooit te lang met het drogen van je was, dat scheelt je een boel strijkwerk later. Dat niet alleen, ook de geur blijft zo een stuk frisser. Melissa gebruikt zelf een stoomapparaat om kledingstukken kreukvrij te krijgen, wat ook sneller gaat dan strijken. Heb je een droger? Dan kun je droge, gekreukelde kledingstukken in de droger doen met een vochtig kledingstuk. Zet de droger tien minuutjes aan. Het vocht van het natte kledingstuk en de warmte van de droger stomen de rest van je kleding weer kreukvrij.

6. Onderhoud van de wasmachine

Wasmachines maken ons leven een stuk makkelijker, maar daar vragen ze wel wat onderhoud voor terug. Laat je wasmachine, wanneer hij niet in gebruik is, altijd luchten met de deur en eventueel het wasmiddelvakje open. Melissa tipt ook om na elke was de rubberen rand bij de deur af te nemen met een schone doek. Hier blijft namelijk veel vuil achter na het wassen. Lees ook eens deze tips om je wasmachine langer mee te laten gaan.

Lees ook: Hoe je een gootsteen kunt ontstoppen met afwasmiddel en heet water

Bron: Clean My Space | Beeld: Videostills Clean My Space, Pexels