Probeer deze veelgemaakte fout tijdens het afstoffen te vermijden

fout afstoffen

Deze fout zou zomaar eens je meubels kunnen verpesten

Zonder erbij na te denken pak je gewoon de dichtstbijzijnde droge vaatdoek om daarmee je meubels af te stoffen. Niets mis mee zou je zeggen, maar toch is het een fout waar velen van ons zich schuldig aan maken. Door af te stoffen met een droge doek maak je niet één, maar twee fouten. Abe Navas, algemeen directeur van schoonmaakbedrijf Emily’s Maids, legt uit aan The Kitchn hoe het zit.

Het werkt minder effectief

Gebruik je altijd een droge doek om stof te verwijderen? Dan maak je hiermee al de eerste fout. Met een droge doek neem je het stof namelijk niet op, maar verspreid je het alleen maar naar een andere plek. Je maakt hierdoor minder effectief schoon, omdat het vuil op de vloer of in de lucht terechtkomt en vervolgens komt dat vuil weer op het oppervlak dat je probeert schoon te maken terecht. “Stof is slechts een opeenhoping van kleine deeltjes op een oppervlak, dus elke kleine verstoring zorgt ervoor dat ze de lucht in vliegen”, legt Navas uit. “Je doek houdt het stof niet vast; het verplaatst het gewoon.”

Veroorzaakt schade aan meubels

Ten tweede kan een droge doek op de lange termijn zelfs schade aan je meubels veroorzaken. Lisa Torelli-Sauer, redacteur van de website voor thuisinvesteringen Sensible Digs, vergelijkt het afstoffen met een droge doek met het wassen van je gezicht met schuurpapier. “Droog afstoffen zal krassen maken op het oppervlak van je meubels en de afwerking verpesten”, zegt ze. Gebruik alleen een droge doek op een afgewerkt oppervlak als het oppervlak al vochtig is, bijvoorbeeld als je iets gemorst hebt en het schoonmaakt met een schoonmaakmiddel op waterbasis.

De beste manier om je meubels af te stoffen

Laat een droge doek maar achterwege. Er zijn effectievere manieren om je meubels en andere oppervlakken te beschermen tegen beschadiging en uiteindelijk het stof beter kunnen verwijderen. Voor het snel verwijderen van stof kan je hulpmiddelen gebruiken die je waarschijnlijk al in huis hebt. Navas raadt aan om een vochtige microvezeldoek over het stoffige oppervlak te halen, om zo de losse deeltjes op te vangen. Voor een grotere schoonmaakklus kun je het beste de stofzuiger met het daarvoor bestemde opzetstuk gebruiken. 

Lees ook: Dit is de meest effectieve manier om fijne kleding met de hand te wassen

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels