Oeps: deze plekken vergeten we vaak bij het schoonmaken

Schoonmaken

Broedplaats voor bacteriën

De tijd van het jaar is weer aangebroken om de grote lenteschoonmaak te doen. Maar wist je dat deze zeven plekken vaak worden overgeslagen tijdens het schoonmaken? En dat terwijl het juist plekken zijn waar veel bacteriën achterblijven. 

Hieronder lees je welke plekken dit zijn en hoe je ze schoonmaakt.

De afzuigkap

Als de afzuigkap niet regelmatig schoongemaakt wordt, komt er een vettig laagje op het filter waardoor hij minder goed zijn werk doet. Je kunt het filter gemakkelijk schoonmaken in de vaatwasser door hem in de bovenste lade te plaatsen en de machine zonder andere spullen erin aan te zetten. Als je geen vaatwasser hebt, laat het filter dan minstens een half uur weken in heet of kokend water met een flinke scheut afwasmiddel. Daarna kun je het filter gemakkelijk schoonmaken met een sponsje. Vergeet ook niet de binnenkant van de afzuigkap schoon te maken met heet water en een spons, want ook hier blijven vetresten achter.

De vriezer

Veel mensen denken dat bacteriën het niet overleven in de vriezer, maar niets is minder waar. Het is een vervelend klusje, maar de vriezer schoonmaken is wel belangrijk! Haal de vriezer leeg en zet hem uit om te ontdooien. Als hij eenmaal ontdooid is kun je hem schoonmaken met een doek geweekt in water met natuurazijn. Hier zijn de bacteriën niet tegen bestand!

De vaatwasser

Je zou denken dat de vaatwasser zichzelf wel schoonspoelt en dat alleen de etensresten verwijderen genoeg is. Toch is het verstandig om ook de vaatwasser eens onder handen te nemen. Haal alle onderdelen uit de machine en neem de binnenkant af met een schone spons en natuurazijn. Vergeet ook niet het filter mee te nemen. Doe dan alle onderdelen weer in de machine en vul het zeepbakje met natuurazijn. Laat de vaatwasser op de hoogste temperatuur draaien om alle resterende bacteriën te doden.

Pagina 1/2