Zo maak je verschillende soorten gordijnen schoon

gordijnen schoon

Van rolgordijnen tot lamellen

Gordijnen geven sfeer, beschermen tegen zon en tegen inkijk en bieden warmte. Een huis is dan ook niet compleet zonder mooie gordijnen. Maar wat veel mensen nog wel eens willen vergeten, is het schoonhouden van hun gordijnen. Toch is dit geen overbodige luxe, want gordijnen kunnen heel wat stof vangen. Wij vertellen je hoe je verschillende soorten gordijnen weer brandschoon krijgt.

Rolgordijnen schoonmaken

Dit zijn misschien wel de eenvoudigste gordijnen om te wassen. Rolgordijnen laat je gewoon hangen en neem je af met een vochtig doekje. Let wel, veel (stoffen) rolgordijnen kunnen niet goed tegen schoonmaakmiddel. Houd het dus echt bij een doekje met water en ga niet met chemische goedjes aan de slag. Laat goed drogen voor je het gordijn weer oprolt.

Stoffen gordijnen wassen

Standaard stoffen gordijnen moet je wel van de rail halen. Deze kunnen dan vaak gewoon in de wasmachine. Dit staat aangegeven op het wasetiket van je gordijnen. Ook is daarop te lezen wat de maximumtemperatuur is waarop je gordijnen gewassen kunnen worden en of je ze kunt strijken. Sommige gordijnen kunnen ook met de hand worden gewassen, maar hier zul je wel een flinke badkuip en aardig wat spierkracht voor nodig moeten hebben. Weet je niet zeker of je jouw gordijnen kunt wassen? Laat ze dan reinigen bij een stomerij, daar kunnen ze een goede inschatting maken.

Lamellen en jaloezieën schoonmaken

De reiniging van lamellen en jaloezieën is vergelijkbaar met die van rolgordijnen. Je kunt ze regelmatig afhalen met een vochtig schoonmaakdoekje, maar laat de schoonmaakmiddelen opnieuw staan. Laat de lamellen ‘open’ staan om ze goed te laten drogen.

Plisségordijnen wassen

Plisségordijnen zijn kwetsbaar, maar je kunt ze gewoon schoonmaken. Stof ze bijvoorbeeld af met een plumeau of met de stofzuiger op de laagste stand. Eventuele vlekken kun je voorzichtig met een nat doekje deppen. Ook kun je een wasmiddel gebruiken, maar kies dan het liefst voor een natuurlijk wasmiddel. Heb je plisségordijnen met een gemetalliseerde achterkant? Dan kun je ze helaas niet met water en wasmiddel schoonmaken.

Vouwgordijnen wassen

Vouwgordijnen staan prachtig en geven veel sfeer, maar ze zitten vaak ingewikkelder in elkaar dan standaard gordijnen. Maak foto’s en aantekeningen voor je ze van de rails afhaalt, zodat je ze later precies goed terug kunt hangen. Haal de gordijnen naar beneden en verwijder alle koordjes en houtjes. Vervolgens kun je ze wassen en stomen volgens het wasvoorschrift op de gordijnen.

Let op: gordijnen krimpen!

Heel belangrijk om te weten voor je jouw gordijnen in de wasmachine doet, is dat ze kunnen krimpen. Meestal wordt er uitgegaan van zo’n 3 procent krimp door het wassen. Klinkt als weinig, maar dit kan wel een zichtbaar verschil maken als je jouw gordijnen weer ophangt na het wassen. Heb je gordijnen van een stof die snel krimpt, dan kun je eventueel de zoom loshalen voor het wassen. Na het wassen kun je er een nieuwe zoom in laten zetten zodat alles er weer mooi bijhangt.

Lees ook: Dit zijn de voordelen van het openen van je gordijnen in de ochtend

Bron: mooie gordijnen | Beeld: Pexels