Dit is hoe je een verzwaringsdeken het beste wast

Want ja, die moet je ook zo nu en dan eens goed wassen

De kans is groot dat jij de afgelopen tien maanden extra veel tijd door hebt gebracht met – of beter gezegd onder – je verzwaringsdeken. En groot gelijk, want een verzwaringsdeken kan helpen bij angst, prikkelverwerking en slaapproblemen. Hoog tijd dus om die deken eens van een schoonmaakbeurt te voorzien. Maar hoe was je een verzwaringsdeken eigenlijk? Wij leggen het uit. 

Wasmachine

Een logische eerste stap die veel mensen – wijzelf inbegrepen – maar al te vaak overslaan, is het lezen van het waslabel. Heb je die er al afgeknipt? Geen paniek. Volgens Jessica Ek van het American Cleaning Institute kunnen de meeste verzwaringsdekens gewoon in de wasmachine. Draai dan een wasje op een fijnwasprogramma. Aangezien verzwaringsdekens gevuld kunnen zijn met verschillende materialen – van plastic korrels tot zand en van rijst tot microglasparels – kun je de temperatuur het best zo laag mogelijk houden. Was je deken daarom het liefst op maximaal dertig graden.

Voorzichtig

Als je verzwaringsdeken met zand gevuld is, kun je ‘m het best zo min mogelijk wassen, zegt Lynsey Crombie, Queen of Clean. “Was de deken alleen als het écht moet. Als zand eenmaal nat is, kan het erg klonterig worden”, waarschuwt zij. Ook bij een vulling van natuurlijke, biologische stoffen is voorzichtigheid gepast. “Deze drogen vaak niet goed en kunnen schimmel veroorzaken en uiteenvallen als ze nat zijn.”

Hoe wassen?

Wanneer je de taak aandurft om je verzwaringsdeken te wassen, kies dan voor een natuurlijk, niet-chemisch vloeibaar wasmiddel. Wasverzachter kun je beter overslaan. Crombie raadt aan om de verzwaringsdeken niet samen met andere dekens of kledingstoffen te wassen. Pro tip: kies voor extra centrifugeren om overtollig water te verwijderen voor het drogen.

Hoe vaak wassen?

En dan natuurlijk de hamvraag: hoe vaak moet je een verzwaringsdeken wassen? Zit er een hoes omheen? Dan kun je die het best eens in de maand een wasbeurt geven. Over de deken zelf zijn Ek en Crombie het niet helemaal eens. Ek vindt dat je ook die maandelijks in de wasmachine moet gooien, terwijl Crombie vier keer per jaar volstaat. Dat is nogal een verschil! Gebruik je ‘m elke dag? Dan kun je je deken waarschijnlijk wel beter wat vaker wassen.

Lees ook: Altijd ruzie over de deken? 5 voordelen van aparte dekbedden

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash, Dex Ezekiel