Vieze geur in je sneakers? Zo kom je van de zweetlucht af

Stinkende schoenen ruiken weer fris dankzij deze tips

Of je nu elke dag je voeten wast, schone sokken aantrekt en je schoenen goed afveegt bij binnenkomst: vieze luchtjes in je schoenen ontstaan zelfs bij de beste hygiëne. Vooral sneakers staan erom bekend dat ze al snel naar zweetvoeten beginnen te ruiken. Gelukkig hoeven je geliefde gympen niet te blijven stinken, want er bestaan simpele oplossingen om van die vieze geur in je sneakers af te komen.

Zweetvoeten

We hadden al zo’n vermoeden: de vieze lucht in je sneakers wordt grotendeels veroorzaakt door zweetvoeten. Dat is niet iets om je voor te schamen, want dit is een natuurlijk proces van je lichaam dat zelfs bij de schoonste voeten voorkomt. In dichte schoenen is er nu eenmaal weinig kans voor je voeten om een beetje te luchten, waardoor dit een goeie, vochtige plek voor bacteriën wordt.

Droge schoenen

De vochtige binnenkant van je sneakers biedt bacteriën een perfecte omgeving om te groeien. Je schoenen droog houden is dus dé manier om onaangename geurtjes te voorkomen. Dit doe je door niet te vaak dezelfde schoenen te dragen, maar regelmatig je schoeisel af te wisselen. Zo hebben je sneakers tussendoor de tijd om op te drogen. Een andere manier is om krantenpapier aan de binnenkant van de schoen te stoppen. Hierdoor wordt overmatig vocht namelijk opgenomen door de krant, en niet door de zolen van je sneakers. Draag ook altijd sokken als je jouw sneakers aantrekt, zelfs (of juist) op heel warme dagen.

In de was

Niet gelukt om die vieze luchtjes te voorkomen, of heb je nog een stinkend paar staan? Ook daar is iets aan te doen. Sneakers die grotendeels van stof zijn gemaakt, kunnen meestal prima in de wasmachine. Kies wel voor een temperatuur van maximaal 30 graden en gebruik eventueel de handwasoptie van de machine. Laat je sneakers drogen aan de lucht. Niet alleen ruiken je schoenen zo weer fris, ze zien er ook weer stralend uit. Vooral voor witte gympen kan dit een groot verschil maken!

Vriezer

Niet alleen met hoge, maar ook met lage temperaturen kun je van de bacteriën in je schoenen afkomen. Het gebruiken van de diepvries is een goede methode voor sneakers die niet in de wasmachine kunnen. Wikkel de schoenen in een zak en leg ze een nachtje in de vrieskast. Laat ’s ochtends weer opwarmen aan de lucht. Tip: ook voor stinkende kleding werkt dit trucje goed. Zo slijt je favoriete jeans ook meteen minder snel in de was.

Handgel

De antibacteriële handgel werkt niet alleen voor het ontsmetten van je handen, ook je schoenen kunnen er baat bij hebben. Doe de handgel op een papieren doekje en poets daarmee de gehele binnenkant van je schoen. Laat je sneakers opdrogen aan de lucht.

Baking soda

Dit wondermiddel kan uiteraard niet in de lijst ontbreken. Baking soda neemt veel vocht op en maakt zo korte metten met de vieze geur in je sneakers. Geen baking soda in huis? Hetzelfde effect bereik je met kattenbakvulling, theezakjes en koffiepads. Ook deze drie alledaagse producten absorberen namelijk vocht. De soda of kattenbakkorrels doe je het beste in een sok in de schoen, zodat deze na een nachtje inwerken gemakkelijker te verwijderen zijn.

Lees ook: Vieze zweetlucht in je kleding? Met deze handige truc ruiken ze weer als nieuw

Bron: HLN | Beeld: Unsplash