9 manieren om een vieze oven schoon te maken

vieze oven
Negen huis-tuin-en-keukenmiddelen om een vieze oven schoon te maken

Heb je weleens krachtige ovenreiniger gebruikt? Dan weet je hoe chemisch dit ruikt en wat voor vieze gassen er vrij komen. Dit kan toch nooit goed zijn voor je gezondheid? Gelukkig kan het veel makkelijker, goedkoper en soms ook gezonder. We hebben negen gemakkelijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes op rij gezet die je zelf kunt proberen om een vieze oven weer schoon te maken. Sommige zijn erg krachtig en intensief, anderen zijn een mildere oplossing.

Wat is jouw favoriete manier om de oven schoon te maken?

1. Baking soda en waterstofperoxide

Meng baking soda met waterstofperoxide en een beetje afwasmiddel. Maak hiervan een dikke pasta om je oven mee in te smeren. Laat dit even intrekken en spray er dan witte azijn op. Gebruik rubberen handschoenen en een borstel of doek om de oven schoon te schrobben.

2. Puimsteen

Gebruik simpelweg een puimsteen en warm water. Zo heb je geen last van schadelijke gassen of zeepresten die achterblijven in je oven, wat kan gaan stinken als hem weer aanzet.

3. Badkamerreiniger

Veel badkamerreinigers komen in de vorm van een schuimachtige spray. Deze zijn bedoeld om kalk en zeepaanslag te verwijderen, maar dit werkt ook prima met vetresten! Spray het in de vieze oven en laat het een paar uur zitten voordat je de oven schoon schrobt.

4. Ammoniak en vuilniszakken

Om bakplaten en ovenrekken schoon te maken kun je een dikke vuilniszak vullen met ammoniak en water. Doe de ovenrekken erin en laat dit een uurtje weken. Open de zak (gebruik een maskertje of theedoek tegen de lucht) en spoel af.

5. Kokend water

Breng een pan met water aan de kook en zet die meteen in de oven zodra het goed bubbelt. Sluit de oven en laat de stoom zijn werk doen. Laat een uur lang stomen en maak dan schoon met een doek.

Benieuwd naar de andere vier schoonmaaktips om je oven schoon te maken? Kijk dan op de volgende pagina!

Pagina 1/2