Vlekken op je velours kussens? Zo maak je daar korte metten mee

Zo kun je de vlekken op je geliefde fluwelen kussens verwijderen

Hoewel echt niet elke vrouw gek is op decoratieve kussentjes, hebben de meesten ze toch op de bank. Bevindt zich tussen jouw kussencollectie ook een fluwelen exemplaar en zit er een vlek op? Kan natuurlijk gebeuren. Dit kun je doen om je velours kussens weer schoon te maken.

Verwijder de vlek zo snel mogelijk

Een kussen met een vlek erop oogt toch wat minder chic dan eentje zonder. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en het kan dat je kussen het slachtoffer wordt van een vlek. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen.

Milde vlekken

Gaat het om een milde vlek? Maak dan een schone, absorberende doek vochtig met lauwwarm water en dep de vlek voorzichtig droog. Wrijf niet, want dan duw je de vlek verder in de stof.

Hardnekkige(re) vlekken

Is je kussen besmeurt met een hardnekkige vlek? Maak dan een sopje met lauwwarm water en een mild afwasmiddel. Dompel een schone doek in het sopje, wring uit en dep met de doek op de vlek tot de vlek verdwijnt. Is de vlek zo hardnekkig dat-ie niet lijkt te vervagen? Gebruik dan voorzichtig een zachte tandenborstel.

Drogen

Het beste kun je je kussen(sloop) vervolgens aan de lucht laten drogen. Kun jij je die luxe niet permitteren en komen er zo gasten langs? Dan kun je een föhn gebruiken om de stof te laten drogen. Voorzichtigheid is echter wel geboden. Zet je föhn op de koudste stand en drogen maar. Zorg wel dat je voldoende afstand van de kussensloop houdt met de haardroger, want de stof kan anders verbranden.

Lees ook: Zo vaak zou je eigenlijk de douche schoon moeten maken

Bron: HLN | Beeld: Unsplash, Ifrah Akhter