Alle voor- en nadelen van de steelstofzuiger op een rij

steelstofzuiger

Steeds meer mensen kiezen voor een steelstofzuiger

Je hebt geen stofzuigerzakken meer nodig en het apparaat heeft geen snoer: een steelstofzuiger lijkt alleen maar voordelen te hebben. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor deze stofzuigervariant wanneer hun oude het begeeft. Maar heeft het apparaat werkelijk alleen maar voordelen, of zitten er stiekem ook een aantal nadelen aan? 

1. Snoerloos

Eén van de grootste voordelen aan steelstofzuigers, is dat ze geen snoer hebben. Je hebt dus enorm veel bewegingsvrijheid en hoeft niet steeds van stopcontact te wisselen als je van de ene naar de andere kamer gaat. Het huis stofzuigen gaat dus een stuk sneller met dit apparaat. Het enige nadeel: je moet de batterijen regelmatig opladen. Wanneer je dit vergeet, bestaat de kans dat hij leeg is wanneer jij wilt stofzuigen.

2. Geen stofzuigerzakken

Voor een steelstofzuiger heb je geen stofzuigerzakken nodig. Waar het vuil dan blijft? Dat belandt in een opvangbak die je gemakkelijk leegmaakt. Die bak is echter wel een stuk kleiner dan een stofzuigerzak, je zult hem dus vaker moeten legen. Dit kun je als een nadeel zien. De voordelen daarentegen zijn dat het apparaat zijn zuigkracht niet verliest wanneer de zak bijna vol is. En je hebt nooit meer het probleem dat je geen nieuwe stofzuigerzakken meer in huis hebt.

3. Opbergen

In tegenstelling tot een ‘normale’ stofzuiger, is de steelstofzuiger gemakkelijk op te bergen. Omdat het apparaat geen stofzuigerzak heeft, is hij licht en compact. De meeste varianten zijn tegenwoordig zelfs zo mooi vormgegeven, dat je ze niet eens hoeft weg te stoppen in een kast. Je kunt hem gerust een zichtbaar plekje in huis geven.

4. Kruimeldief

Vond je de steelstofzuiger tot nu toe al ideaal klinken? Het kan nog beter! Sommige modellen hebben tegenwoordig namelijk een ingebouwde kruimeldief. Ideaal als je even snel wat kruimels wilt opzuigen, stoelen en banken wilt schoonmaken of bij lastige plekjes moet komen. Ook handig om de auto uit te zuigen, trouwens!

5. Dweilfunctie

Hoe grondig je het huis ook schoonmaakt, je krijgt nooit ál het vuil van de vloer. Een stofzuiger krijgt het fijne stof op de vloeren namelijk niet weg. Maar ook voor dit probleem heeft de steelstofzuiger een oplossing. Er bestaan namelijk modellen met een dweilfunctie. Daar zit een waterreservoir in, waardoor er systematisch wat water vrijkomt op een microvezeldoek. Hierdoor kun je stofzuigen en dweilen tegelijkertijd. Win-win!

Lees ook: Kun je zijden kledingstukken ook in de wasmachine wassen?

Bron: Libelle.be | Beeld: iStock