Dit is waarom je altijd een grote voorjaarsschoonmaak moet houden

voorjaarsschoonmaak

Grip op je leven door een voorjaarsschoonmaak!

Ondanks dat moederwinter ons land nog niet echt wil verlaten, is de lente officieel al wel aangebroken. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Het klinkt als iets wat je moeder vroeger deed, maar het is zo gek nog niet. Een op de drie Nederlanders houdt zo’n grote schoonmaak en als je verder leest overtuigen we je wellicht om het ook te doen! 

Wij pakken de bezem, dweil en poetsdoeken vast uit de kast!

Kolenkachels

Laten we het eerst even hebben over het ontstaan van de voorjaarsschoonmaak. Vroeger maakte men het huis warm met kolenkachels. Om te voorkomen dat de warmte weer zou ontsnappen hield je de deuren en ramen angstvallig dicht. Op het moment dat de lente zijn intrede maakte, ging alles weer open en was het tijd om alles een opfrisbeurt te geven. Tegenwoordig doen we dat meer uit praktische overwegingen, omdat het in de winter gewoonweg te donker is om het stof te zien liggen.

Opgeruimd hoofd

Een reden om zo’n voorjaarsschoonmaak te houden is om je hoofd tegelijkertijd op te ruimen. Dit klinkt heel zweverig, maar rommel zorgt voor stress en voor constante prikkels. Je wordt een stuk relaxter en zult je rustiger voelen als je huis opgeruimd en schoon is.

Rommel

Daarbij trekt rommel ook rommel aan. Als je huis een zooitje is, wordt het hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar erger. Probeer dat dus voor te zijn en maak je huis rommelvrij. Geef alles een plek en je huis blijft ongetwijfeld een stuk netter.

Controle

Psychologen zeggen daarbij ook dat een opgeruimd huis zorgt voor meer leiding over je leven. Je zou makkelijker gezonder kunnen eten en daardoor ook makkelijker afvallen of op gewicht blijven. Probeer dus vooral controle te krijgen over de rommel in je huis. Een opgeruimd huis is een opgeruimd leven!

Lees ook: Met deze tips wordt schoonmaken een stuk makkelijker

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet| Beeld: pxhere