Vaatwasser volproppen of juist niet? Vragen over het vaatwassen beantwoord

Weet jij wat wel en niet kan op vaatwasgebied?

Vroeger moesten gezinnen bestaande uit acht mensen gewoon de vaat met de hand doen, maar moderne technologie heeft ons gezegend met de vaatwasser. Hartstikke mooi, zo’n machine die de vaat voor jou doet, maar weet jij wel alles van de vaatwasser af?

Een aantal vragen over het vaatwassen op een rijtje, mét antwoord.

Mag je de vaatwasser helemaal volproppen?

Natuurlijk moet het bovenste rekje het niet begeven omdat je zoveel zware vaat in het rekje hebt gezet, maar de vaatwasser mag in principe helemaal vol. Heb je tig glazen die allemaal in de vaatwasser passen? Dan mogen ze er allemaal in. Stapel alleen geen borden of ander servies op elkaar en zorg ervoor dat de sproeiarm goed kan blijven bewegen.

Maakt een ecoprogramma net zo goed schoon?

Jazeker! Je vaat zal net zo schoon uit de vaatwasser komen als wanneer je met een gewoon programma wast. Het ecoprogramma verbruikt veel minder water en energie, dus dat is alleen maar beter. Het enige nadeel is dat het soms wat langer duurt, maar wie de vaatwasser ’s nachts aanzet zal hier niets van merken.

Is het beter om de vaatwasser net na het wasprogramma open te zetten?

Ook dit klopt. Zet de deur van je vaatwasser op een kier wanneer de vaat net is gewassen, zo kan het vocht weg en droogt je vaat sneller. Hierdoor kun jij de boel weer sneller opbergen.

Moet de vaatwasser ook worden schoongemaakt?

Het maakt schoon, dus je zult het ding zelf wel niet schoon moeten maken, toch? Helaas, je zult zo nu en dan de vaatwasser schoon moeten maken. Etensrestjes en vocht in de vaatwasser kunnen er anders voor zorgen dat het in je vaatwasser wemelt van de bacteriën en schimmels. Niet zo lekker.

Lees ook: 3 tips om het uitruimen van de vaatwasser makkelijker te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Tips en Weetjes