Waarom een plumeau niet werkt tegen stof

In feite werkt ‘ie je zelfs tegen

Het afstoffen van je huis is een cruciaal onderdeel van een flinke poetsbeurt. En hoewel het gebruik van een plumeau handig lijkt om stof te verwijderen, blijkt dit toch niet het meest geschikte hulpmiddel te zijn. In feite is het verspreiden van stof het enige wat de plumeau doet. 

Fouten

Dat is duidelijk: je plumeau kan linea recta de prullenbak in. In plaats van de plumeau kun je bijvoorbeeld veel beter gebruik maken van een microvezeldoekje om stof van je meubels af te halen. Maar naast het gebruik van de plumeau, zijn er nog een paar fouten die veel gemaakt worden bij het verwijderen van stof. Hieronder volgen een aantal tips, die ervoor zullen zorgen dat jij stof langer weghoudt uit je huis.

Ventilatieroosters schoonhouden

Zeg eens eerlijk: hoe vaak maak jij je ventilatieroosters schoon? Juist! Ventilatieroosters worden doorgaans amper schoongemaakt, terwijl ze fungeren als ware magneetjes voor stof. Als je deze roosters verwaarloost en niet regelmatig reinigt, kun je er absoluut zeker van zijn dat het stof zich snel weer zal verspreiden nadat je je huis grondig hebt afgestoft. Hierdoor lijken al je inspanningen voor een schoon huis tijdelijk. Het schoonhouden van deze stofverzamelaars is dus essentieel voor het stofvrij houden van je huis.

Reinigingsspray op poetsdoek

Het is belangrijk om het product waarmee je schoonmaakt, altijd op de poetsdoek te sprayen in plaats van direct op de oppervlakken waarvan je stof wilt verwijderen. Als je de reiniger namelijk rechtstreeks op die oppervlakken spuit, loop je het risico dat er een glad laagje op je meubels ontstaat. Ironisch genoeg trekt dit gladde laagje juist meer stof aan, en dat is natuurlijk iets wat je wilt vermijden. Het kiezen voor de juiste reinigingsmethode kan dus een wereld van verschil maken.

Doek licht vochtig maken

Hoewel het op het eerste gezicht misschien wat tijdrovender lijkt, loont het de moeite om je stofdoek altijd licht vochtig te maken voordat je ermee gaat schoonmaken. Dit komt doordat droog stof aanzienlijk moeilijker te verwijderen is. Een vochtige doek maakt het verwijderen van stof veel gemakkelijker, omdat het stof zich beter hecht aan het vochtige oppervlak. Dus, het toevoegen van deze extra stap aan je schoonmaak routine is het echt waard.

Lees ook: De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat

Bron: Libelle | Beeld: Pexels