Blijkbaar werkt je wasmachine het best als je ‘m zo vol mogelijk doet

wasmachine

Niet proppen, wél vullen tot z’n maximale capaciteit

Als je een ding niet moet doen met je wasmachine, is het wel ‘m zo vol mogelijk proppen. Daar verleng je de levensduur nu niet bepaald mee. Toch blijkt dat het ook niet goed is als je maar een halve lading doet. Blijkbaar werkt je wasmachine het beste als-ie lekker vol zit – maar dus niet té vol. 

Goed gevulde trommel

Wassen staat niet bepaald hoog op ons lijstje met leuke dingen om te doen. Toch moeten we er regelmatig wel aan geloven. Dus als we een wasje draaien, willen we dat dit zo goed mogelijk gebeurt. In dat geval doe je er goed aan om je wasmachine wel vol te stoppen met was. Blijkbaar werkt je wasmachine dan het beste en dat heeft te maken met de wrijving tussen de stoffen. Let wel: je mag de vulcapaciteit nooit overschrijden, maar het is wel goed om de capaciteit die je wasmachine heeft volop te benutten.

Wrijving

Als je de trommel van je wasmachine goed vult (nogmaals, niet te vol) worden de kledingstukken en handdoeken goed door elkaar geslingerd. En dat is eigenlijk wat je wilt. De wrijving van die stoffen tegen elkaar aan, zorgt ervoor dat je was schoner wordt. Is je trommel maar voor de helft gevuld? Dan vindt er veel minder van die gewenste wrijving plaats.

Beste stoffen

Of dit betekent dat je je wasmachine kunt vullen met allerlei stoffen? Nee, dat niet. Eigenlijk werkt deze tip alleen voor katoen. In dat geval kun je de trommel royaal vullen. Draai je een wasje met synthetische of kwetsbare materialen? Dan geldt dat het beste maar een halve lading kunt doen. Wrijving tussen deze stoffen wil je immers voorkomen, want het maakt je kleding lelijk en komt de levensduur niet ten goede.

Lees ook: Zo verwijder je nare geurtjes uit kleding zonder het te wassen

Bron: Libelle | Beeld: Sarah Chai (Pexels)