‘Wit wasmiddel kan je ook gebruiken voor bonte was’: waar of niet waar?

 

wasmiddel

Dit is het antwoord

Op onze wasmachine staan altijd drie flessen wasmiddel; een voor de witte was, een voor de bonte was en een voor de zwarte was. Maar soms, als het wasmiddel voor de zwarte was op is, gebruiken we gewoon één van de andere twee. Moeten we ons echt aan het onderscheid tussen die soorten wasmiddel houden, of kan het geen kwaad om een zwart bloesje met wit wasmiddel te wassen? 

Bleekmiddel

Libelle sprak met Sandra de Jong van de Consumentenbond over dit dilemma en zij vertelt dat het geen goed idee is om je donkere kleding met wit wasmiddel te wassen. “In wit wasmiddel zit bleek om witte kledingstukken langer wit te houden. Deze bleekmiddelen kunnen de zwarte en bonte was aantasten.” De Jong vertelt daarbij dat er vooral veel bleek zit in poedervarianten. Bij hardnekkige vlekken in witte kleding, zoals gras- of wijnvlekken, werkt een poeder daarom het beste.

Temperatuur

Het is echter wel afhankelijk van de temperatuur waarop je wast: gewoonlijk is het blekende bestanddeel in witwasmiddel niet actief onder 40 graden. Je kan dus een bonte was met zo’n middel draaien op 30 graden zonder dat je verschil ziet. Toch kan je om zeker te zijn het beste gewoon het wasmiddel gebruiken dat ervoor bedoeld is, het wasmiddel voor zwarte was zorgt er namelijk ook voor dat je kleding haar donkere kleur behoudt zonder vaal te worden. Die drie flessen op onze wasmachines hebben we dus echt allemaal nodig!

Lees ook: 3 dingen die je nooit met wasmiddel mag doen

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay