Hoe schoon wordt het echt? 6 fabels over desinfecteren

Fabel 3: Desinfectiemiddel werkt meteen

Oei, hierbij gaan veel mensen nog de fout in. Een oppervlak afnemen met desinfectiemiddel betekent niet dat het à la minute vrij is van bacteriën en virusdeeltjes. “Sommige desinfectiemiddelen werken pas na een langere contacttijd, tot wel tien minuten”, vertelt schoonmaakdeskundige Steve Hengsperger. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het schoonmaakmiddel. Sommige middeltjes moeten een tijdje inwerken voordat ze echt goed werkzaam zijn.

Fabel 4: Alle schoonmaakmiddelen kunnen desinfecteren

Als je de verschillen tussen schoonmaken, ontsmetten en desinfecteren niet kent, denk je misschien dat ieder schoonmaakmiddel ook desinfecteert of ontsmet. Dit klopt echter niet (lees fabel 1 nog eens!). “Schoonmaakmiddelen kunnen alleen desinfecteren als dat ook op de verpakking staat aangegeven”, weet Hengsperger. “Er zijn weinig producten die schoonmaken en desinfecteren tegelijk.” Opnieuw is het dus een kwestie van goed de verpakking lezen als je zeker wilt zijn van de zaak.

Fabel 5: Azijn is een goedwerkend desinfectiemiddel

Azijn is een populair huis-tuin-en-keukenmiddeltje als het om schoonmaken gaat. Soms wordt het ten onrechte een natuurlijke ontsmetter of zelfs een desinfectiemiddel genoemd. Hoewel azijn nuttig kan zijn bij het poetsen, is het geen vervanger voor desinfectiemiddel. “Azijn ontsmet niet volledig, dus het kan niet als desinfectiemiddel worden gebruikt”, benadrukt Hengsperger nog eens.

Fabel 6: Desinfectiemiddelen zijn altijd giftig

Desinfectiemiddel staat vaak als extreem chemisch of giftig te boek. Vroeger was dit inderdaad vaak het geval. Vandaag de dag passen producenten wel op met welke ingrediënten ze gebruiken. Hoe weet je of het desinfectiemiddel schadelijk kan zijn voor de gezondheid? Opnieuw geldt: lees het etiket. Staat er nadrukkelijk dat je een oppervlak na het desinfecteren nog eens schoon moeten maken, dan is dit waarschijnlijk omdat het middel schadelijke stoffen bevat. Volg deze instructie, zodat er geen gevaarlijke stoffen achter blijven na het desinfecteren.

Pagina 2/2

Lees ook: 9 dingen die je beter niet kunt schoonmaken met allesreiniger

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels, Anton Uniqueton