Zó haal je gele zweetvlekken uit witte kleding

witte was

De boosdoener: deodorant gecombineerd met zweet

Hoewel wij enorm hebben genoten van de heerlijke nazomer, zijn onze witte kledingstukken een stuk minder blij. Door het vele zweten hebben we namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van deodorant en laat deze combinatie nou net die gele, hardnekkige vlekken in je kleding veroorzaken. Gelukkig kun je de vlekken makkelijk verwijderen met deze middelen. 

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste eenvoudige oplossing is uiteindelijk om de vorming van de vlekken te voorkomen.  Aangezien de vlekken ontstaan door een mix van zweet en deodorant, is het aan te raden om de deodorant volledig te laten drogen voordat je je kleding aantrekt. Als natte deodorant in contact komt met je shirt, kunnen er namelijk eerder vlekken ontstaan. Probeer daarnaast je deodorant gebruik zo beperkt mogelijk te houden. Hoe meer je ervan gebruikt, hoe groter de kans op vlekken namelijk is.

Ook is het slim om kleding van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld katoen of linnen) te dragen tijdens een hittegolf. Deze stoffen ademen en verkleinen hiermee de kans op zweetvlekken.

Sap van een citroen

Het sap van een citroen is niet alleen heel goed voor jouw gezondheid, maar je kunt het ook nog eens gebruiken voor het verwijderen van gele vlekken. Voordat je het kledingstuk was, voeg je een glas citroensap toe aan het vloeibare wasmiddel. Vervolgens stel je je gebruikelijke wasprogramma in en je kleding komt stralend wit én citroentje-fris de machine uit.

Het wondermiddel: baking soda

Ook kun je baking soda gebruiken om de vieze vlekken weg te krijgen. Je gaat als volgt te werk: meng 3/4 baking soda met 1/4 water, het papje dat je hebt gecreëerd breng je aan op de vlek. Laat dit ongeveer twee uur intrekken en ga daarna over de vlekken heen met wat wasmiddel. Tot slot gooi je het behandelde kledingstuk in de wasmachine en als het goed is komt het er zonder vlekken weer uit.

Groene zeep is overal goed voor

Heb je toevallig nog een fles groene zeep in het keukenkastje staan? Super! Deze natuurlijke vlekverwijderaar kun je namelijk ook gebruiken om de vlekken te verwijderen. Wrijf de zeep in op de plekken en laat het een aantal uren goed intrekken. Je kunt ook een sopje maken met groene zeep waarin je het kledingstuk laat weken. Na het intrekken of weken weer even wassen et voilà, het kledingstuk is weer als nieuw.

Lees ook: ‘Roestvlekken verwijderen: zo doe je dat!’

Bron: Radar, RTL Nieuws | Beeld: Pexels