Goed om te weten: zo krijg je verkleurde houten pollepels weer schoon

houten pollepel

Handig!

Houten pollepels zijn onmisbaar in de keuken. Altijd handig en bijna overal voor te gebruiken, zoals om mee te wokken, te roeren, of snel aangekoekt eten als rijst en pasta van de bodem te houden. De houten lepels worden daarbij snel vies en de kleur van bijvoorbeeld tomatensaus trekt er gauw in. Wij geven je tips om houten pollepels weer schoon te krijgen.

Grof zeezout en citroensap

Een eerste tip om je houten pollepels weer schoon te krijgen is met grof zeezout en citroensap. Bestrooi de houten pollepels met zeezout en smeer ze daarna in met met het sap uit een citroen. Dit kun je doen met twee gehalveerde citroenen. Laat het even intrekken en spoel vervolgens af met water en afwasmiddel.

Baking soda

Baking soda is een wondermiddel. Hiermee kun je alles schoonmaken, en dus ook houten pollepels. Doe een beetje baking soda op de lepel en maak er een papje van met water. Laat het inwerken en spoel daarna goed af. Ook mogelijke geurtjes worden verwijderd. Ideaal!

Olie

Zien je houten pollepels er droog uit? Smeer ze dan in met olie. Je kunt hier minerale en plantaardige olie voor gebruiken, zoals koolzaadolie. Pak een schone theedoek of een stuk keukenpapier om de lepel met olie in te smeren. Laat het ongeveer 20 minuten inwerken en veeg het er daarna af. Zo heb je weer een goede pollepel om te gebruiken.

Kokend water

Net als een houten plank zijn houten pollepels niet geschikt om schoon te maken in de vaatwasser. De vaatwasmiddelen, het snelle droogproces en de hitte van de vaatwasser, zorgen ervoor dat het minder lang mee gaat. Om de verkleuringen van je houten pollepel schoon te krijgen, kun je ze in een pan met kokend water dompelen. Doe dit alleen als de lepels erg vies zijn, ook kokend water is niet heel bevordelijk voor hout. Laat de lepels kort in het kokende water weken en het vuil laat snel los. Spoel de lepels daarna nog even af met koud water en ze zijn weer zo goed als nieuw.

Afspoelen

Heb je houten pollepels gebruikt tijdens het koken? Dan is het belangrijk om ze meteen af te spoelen met water en een beetje afwasmiddel. Zo gaan ze langer mee en kunnen de kleuren van bijvoorbeeld tomatensaus er niet snel intrekken. Let wel op dat de houten lepels kunnen barsten en slijpen wanneer je ze langer in het water laat weken. Droog ze goed af en zorg ervoor dat de lepels op een droge plek bewaard worden.

Met deze tips kun je het langste genieten van je houten pollepels!

Lees ook: Goed om te weten: op deze manier verwijder jij makkelijk zonnebrand uit je kleding

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock