Zo kun je een elektrische deken het beste wassen

elektrische deken

Ja, ook elektrische dekens moet je regelmatig schoonmaken

Net als gewoon beddengoed verdient een elektrische deken regelmatig een wasbeurt. Maar de extra warme deken zomaar in de wasmachine gooien, dat kan natuurlijk niet. Hoe maak je jouw elektrische deken weer helemaal fris zonder hem te beschadigen? Wij helpen je op weg!

Wasje draaien

Heb je de afgelopen jaren ook zo’n heerlijk warme elektrische deken aangeschaft? Als jouw dekentje nog redelijk nieuw is, dan kan hij heel waarschijnlijk gewoon in de wasmachine en droger. Wel zo makkelijk! Wees wel voorzichtiger dan met een gewone deken. Controleer of er een waslabel is. Kies voor een fijne was en een lage wastemperatuur. Zorg er ook zeker voor dat de deken niet te lang en te warm de droger in gaat. Ideaal gezien haal je hem weer de droger uit voordat hij helemaal opgedroogd is en laat je hem dan nog aan de lucht volledig opdrogen. Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat het snoer uit de deken is.

Stroom- en verwarmingselementen

Voordat je jouw elektrische deken de wasmachine indoet, moet je wel het stroomsnoer verwijderen. Schakel de deken uit, haal de stekker uit het stopcontact en haal het stroomsnoer vervolgens uit de deken. Controleer ook goed of alle verwarmingselementen nog op hun plek zitten. Steekt er een door de stof heen? Dan is het niet veilig om de elektrische deken nog te wassen of te gebruiken.

Oudere exemplaren

Heb jij een elektrische deken die al wat ouder is, en waarvan je het bedieningssnoer niet kan uitnemen? Dan kun je hem helaas niet reinigen in de wasmachine. Met de hand wassen kan wel, bijvoorbeeld op een lage temperatuur in de badkuip, maar zorg er dan voor dat het snoer niet onder water komt.

Wasmiddel

Gebruik in alle gevallen een mild wasmiddel. Chemische reinigingsmiddelen en bleekmiddelen doen je elektrische deken geen goed en moet je vermijden. Gaat je elektrische laken de droger in? Let dan ook op dat hij meer dan genoeg ruimte heeft om rond te kunnen tuimelen. Geen volle wasdrogers dus!

Lees ook: Feit of fabel: een verzwaringsdeken helpt bij slaapproblemen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels