Zo kun je schoonmaakazijn wel en juist niet gebruiken

schoonmaakazijn

Het is een erg handig product, maar niet voor alle oppervlakken

Schoonmaakazijn kun je voor het schoonmaken van diverse dingen in en rondom huis gebruiken. Toch zijn er ook dingen die je er eerder mee beschadigt dan dat ze schoon worden. Wij geven je een overzicht van wat je wel en juist niet kunt doen met dit natuurlijke schoonmaakmiddel.

Anders dan reguliere azijn

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat schoonmaakazijn iets heel anders is dan andere azijnsoorten. Het verschil tussen schoonmaakazijn en ‘reguliere’ witte azijn zit hem in de zuurtegraad. Witte azijn heeft een zuurtegraad van 5 procent, die van schoonmaakazijn is 6 procent. Dat verschil klinkt niet zo groot, maar dat is het wel degelijk. Schoonmaakazijn is namelijk 20 keer zo geconcentreerd als andere azijnsoorten. Dat maakt het erg geschikt om mee schoon te maken. Het is extra geschikt als je gevoelig bent voor bepaalde chemicaliën, want het is een natuurlijk product. Wij vertellen je er meer over.

Zelf een schoonmaakspray maken

Je kunt zelf eenvoudig een allesreiniger van schoonmaakazijn maken. Daarvoor heb je alleen een leeg sprayflesje, wat schoonmaakazijn en wat water nodig. Vul het flesje met tweederde schoonmaakzijn en eenderde water, schud het goed door elkaar en je hebt je eigen schoonmaakspray! Als je wilt dat het ook nog eens heel lekker ruikt, kun je een paar druppels essentiële olie aan het mengsel toevoegen.

Mengen met afwasmiddel

Heb je vuil in huis dat met een ‘gewone’ schoonmaakspray niet zomaar zal verdwijnen? Mix dan schoonmaakazijn en afwasmiddel met elkaar, in een 50-50 verhouding. Doe daar wat water bij om het te verdunnen. Draag handschoenen als je met die mix aan de slag gaat, want anders kan het voor irritatie aan je huid zorgen. Met dit mengsel krijg je zelfs het meest vastgekoekte vuil van bijvoorbeeld je badkuip, wc of keukenblad.

Vloer en gootsteen schoonmaken

Naast meubels kun je je vloer schoonmaken met behulp van schoonmaakazijn. Vul een emmer met 3,5 liter water en voeg daar een half dopje schoonmaakazijn aan toe. Daarmee maak je eenvoudig een middel dat je vloeren weer laat blinken. Is de leiding bij je gootsteen verstopt? Ook dan biedt schoonmaakazijn uitkomst. Giet eerst wat kokend water door de gootsteen en maak vervolgens een sopje van water, baking soda en schoonmaakazijn (waarbij je van alle ingrediënten evenveel gebruikt). Giet dat mengsel door de gootsteen en leg de stop erin. Laat het geheel vijf tot tien minuten zitten en spoel er vervolgens nog een keer kokend water langs. Als het goed is, is je gootsteen helemaal ontstopt!

Waar je het niet voor kunt gebruiken

Er zijn dus veel dingen waarvoor je schoonmaakazijn kunt gebruiken, maar wat moet je nou echt vermijden? Je kunt het absoluut niet gebruiken om marmer, graniet of speksteen mee te reinigen. Het zuur in de schoonmaakazijn kan er namelijk voor zorgen dat die materialen hun glans verliezen. Daarnaast is het geen goed idee om messen schoon te maken met schoonmaakazijn en moet je het middel weghouden bij eieren. Het zuur reageert met de eieren, wat ervoor zorgt dat de consistentie verandert en het aankoekt.

Schoonmaakazijn en een strijkijzer zijn ook geen match made in heaven, omdat het schoonmaakmiddel de binnenkant van een strijkijzer kan aantasten. Gebruik daarnaast geen schoonmaakazijn op hardhouten meubels, want dat kan ervoor zorgen dat de glans verdwijnt. En tot slot: kook nooit met schoonmaakazijn, want het is absoluut niet bedoeld voor consumptie.

Lees ook: 12 dingen die we veel te vaak schoonmaken

Bron: Real Simple | Beeld: Precious Plastic Melbourne