Zo maak je grauwe sokken weer stralend wit

witte sokken

Super makkelijk!

Naarmate je witte sokken vaker wast, verliezen ze hun heldere witte kleur. Er zitten dan misschien geen vlekken in, maar ze krijgen een beetje een grauwe waas. Zonde, want het liefst wil je natuurlijk dat ze er als nieuw uit blijven zien. Gelukkig zijn er trucjes om ze weer stralend wit te krijgen!

Hoe kan het dat je sokken verkleuren?

Hoe kan het eigenlijk dat je witte sokken verkleuren? Dat kan onder andere komen door hoe je ze wast. Wanneer je bijvoorbeeld je witte sokken voor het gemak bij andere kledingstukken zoals handdoeken in doet, geven die kleuren toch een beetje af. Gelukkig heb je daar zelf invloed op, dus kan je in het vervolg alleen de witte was bij elkaar ingooien. Zelfs achtergebleven wasmiddel kan ervoor zorgen dat ze verkleuren. Gebruik dus nooit teveel, maar meet af hoeveel je nodig hebt.

Bleken met citroen

Nu je weet hoe het kan dat je sokken verkleuren, is het tijd om de middeltjes die ze weer oplappen op een rijtje te zetten. Als eerste kan je ze bleken met citroen. Dit natuurlijke middeltje heeft een hoge zuurgraad dat als het ware het vuil eruit bijt. Doe de gesneden stukken citroen in een emmer met water, en doe je sokken erbij. Je kunt ze gewoon een nachtje laten staan. Wring ze goed uit en was ze in de wasmachine om ze goed schoon te maken.

Mocht de verkleuring echt hardnekkig zijn, kan je ook het water koken. Voeg de citroen toe, en leg de sokken in de pan. Kook ongeveer tien minuutjes door, en haal daarna de sokken eruit. Laat eventjes afkoelen voor je ze uitwringt. Gooi ze in de wasmachine en was de sokken schoon op het programma dat je normaal ook gebruikt.

Geen citroenen in huis? Je kunt de citroenen ook vervangen voor baking soda. Als je daarna de sokken in de was doet, is het handig om er een scheutje azijn bij te doen.

Kunstgebit reiniger

Mocht je tabletten voor je kunstgebit op het nachtkasje hebben staan, kan je die ook gebruiken. Je voegt de tablet toe in de wasmachine als je de sokken op een normaal programma wast. Super simpel!

Ossengalzeep

Wie kent ‘m niet, deze krachtpatser? Met ossengalzeep kan je de meest hardnekkige vlekken uit je kleding krijgen. Je kunt de sokken inwrijven met het middeltje, of toevoegen aan het wasmiddel wanneer je de wasmachine aanzet. Een kind kan de was doen!

Lees ook: Hoe verwijder je tandpastavlekken uit kleding?

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels / Mikhail Nilov