Zo vaak moet je je slaapkamer stofzuigen

slaapkamer stofzuigen

Wist je dat een schone slaapkamer je nachtrust kan verbeteren?

Er gaat niets boven een heerlijke schone slaapkamer aan het einde van een lange, drukke dag. Voor je gezondheid is het ook goed om je slaapkamer goed schoon te houden. Ben je allergisch, heb je huisdieren of ligt er vloerbedekking? Dan is het verstandig om vaker te stofzuigen te maken. Maar hoe vaak per week zou dat eigenlijk moeten?

Stof

Mensen met allergieën of astma zijn gevoeliger voor stof en allergenen. Om je klachten te beperken is het belangrijk dat je zoveel mogelijk stof uit je slaapkamer houdt. Ook wanneer je vloerbedekking hebt, is het verstandig goed te stofzuigen. Stof nestelt zich gemakkelijk in de vezels van je vloerbedekking, net zoals ander vuil en bacteriën. Wanneer je allergisch bent is dit funest voor je klachten. Wanneer je laminaat hebt, is het probleem iets minder groot. Stof en viezigheid blijven dan bovenop liggen in plaats van zich in de vloer te nestelen. Over het algemeen wordt aangeraden om één keer per week te stofzuigen, ook onder je bed!

Andere viezigheid

Wanneer je met meer mensen woont, zul je merken dat je huis sneller vies wordt. Dat vuil in de rest van je huis neem je ongemerkt ook mee je slaapkamer in. Onder die andere bewoners moet je ook huisdieren rekenen. Ook je geliefde viervoeter laat vuil achter, zoals haren en viezigheid van buiten.

Stofzuigen

Mocht je vloerbedekking hebben, is het advies om minimaal een keer per week je slaapkamer te stofzuigen. Met laminaat kun je het stofzuigen mogelijk nog iets langer uitstellen. Echter, hangt dit dus ook af of je huisdieren hebt en met hoeveel mensen je woont.

Ben je allergisch, dan is zelfs aan te raden om in allergieseizoenen twee keer per week de stofzuiger erbij te pakken. Op die manier verwijder je allergenen, stof en haren uit het tapijt. Overigens zijn stof en allergenen ook slecht voor je gezondheid wanneer je niet allergisch bent. Die kleine stofdeeltjes adem je in en dit kan je luchtwegen irriteren, ook wanneer je niet allergisch bent.

Huisdieren

Je trouwe viervoeter zorgt voor extra vuil in je huis. Haren, stof en andere viezigheid van buiten komen op de vloer terecht. Deze viezigheid neem je ook mee de slaapkamer in. Als je huisdieren ook nog eens in je slaapkamer mogen komen, gaat het nog sneller. In dat geval is het verstandig twee tot drie keer per week je slaapkamer te stofzuigen. Zo verwijder je alle haren en allergenen van de vloer.

Lees ook: Deze dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay / Michal Jarmoluk via Pixabay