Zo verwijder je na het strijken die vervelende strijkplekken uit je kleding

strijken

Makkelijke manieren waarop je kledingstuk er weer vlekkeloos uitziet

Strijken is altijd een hele klus. Het is daarom extra vervelend om er na het strijken achter te komen dat er een schroeiplek op je wasgoed is ontstaan. Als het om een lichte plek gaat, is het doorgaans niet nodig om het kledingstuk meteen weg te gooien. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de plek te verwijderen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Bak met ijsblokjes

Als je nét eventjes bent afgeleid tijdens het strijken of het strijkijzer op een iets te hoge temperatuur staat, kan er een schroeiplek in je kleding ontstaan. Het is aan te raden om dan zo snel mogelijk te handelen. Probeer de vlek altijd eerst te verwijderen door het kledingstuk in een bak water met ijsblokjes te laten weken. Dit kan er bij lichte schroeiplekken voor zorgen dat de plek meteen minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Warm water en andere oplossingen

Je kunt ook kiezen voor warm water, omdat je daarmee makkelijk loszittende deeltjes van het kledingstuk verwijdert. Daarna kun je goed zien hoe ernstig de plek daadwerkelijk is en heb je keuze tussen vier verschillende vervolgstappen. Hieronder staan ze voor je op een rij:

  • Meng wat ammoniak en waterstofperoxide met elkaar en smeer daar een klein beetje van op de plek. Laat het een paar minuten intrekken. Is de plek nog niet verdwenen? Dan moet het mengsel wat langer blijven zitten. Was het vervolgens goed uit.
  • Wrijf de schroeiplek in met wat wasmiddel (ofwel waspoeder met water, ofwel vloeibaar wasmiddel). Was het kledingstuk grondig nadat je het wasmiddel hebt laten intrekken.
  • Behandel de schroeiplek eerst met wat citroensap en leg het kledingstuk vervolgens in de zon. Dat zorgt ervoor dat de plek verbleekt. Vervolgens wederom goed wassen. Let op: deze tip werkt alleen goed bij lichtgekleurde kledingstukken.
  • Wrijf de schroeiplek in met wat witte azijn. Spoel het kledingstuk vervolgens goed af met koud water. Herhaal deze stappen indien nodig, net zolang tot de plek volledig is verdwenen.

Bleekmiddel

Mochten alle bovenstaande methoden niet naar behoren werken, dan kun je overgaan op een heftiger middel: bleek. Maak een sopje van vier liter water en een dopje bleekmiddel. Laat het kledingstuk een kwartier in dat sopje weken. Roer het af en toe goed door, was het vervolgens in de wasmachine en hang het buiten om te drogen. Let op: deze tip werkt niet bij kledingstukken van wol, zijde en mohair. Ook als je kledingstuk niet-kleurvast is, is deze methode niet aan te raden.

Moeilijk: satijn en wol

Heb je een satijnen kledingstuk met een schroeiplek? Dan is de enige mogelijkheid die je hebt het aanbrengen van wat peroxide. Gebruik zo min mogelijk en dep de plek daar voorzichtig mee in. Laat het kledingstuk vervolgens goed opdrogen in de zon.  Bij een kledingstuk van wol kun je proberen om de plek zachtjes weg te schrapen met een borsteltje of wat schuurpapier. Werken deze methoden niet? Dan zit er helaas niets anders op dan je satijnen of wollen kledingstuk toch naar de prullenbak te verplaatsen.

Lees ook: Met dit trucje wordt strijken een stuk makkelijker

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Annie Spratt