Gras, ijs of zonnebrand: zo verwijder je zomervlekken uit je kleding

zomervlekken kleding

Op je lichte zomerkleding valt die vlek net wat extra op

Wil je tijdens die barbecue met vrienden net je tanden zetten in een sappige hamburger, en.. ja hoor! Voordat je er erg in hebt, ligt er een klodder ketchup op je witte bloesje. Je probeert het nog weg te poetsen met een stukje keukenrol, maar het kwaad is al geschied. Er zit een grote rode vlek in de witte stof. En laat die vlek in je lichte zomeroutfit nu ook nog eens nét wat meer opvallen dan in donkere, winterse kleding. Grr! Toch is er geen reden voor paniek, want hulp is onderweg. Wij vertellen je namelijk precies hoe je die hardnekkige zomervlekken uit je lichte kleding krijgt. Zo kun je met een gerust hart verder genieten van je hamburger.

Zo maak je korte metten met zomervlekken.

Ketchup

Het kan een behoorlijke klus zijn om die rode sausvlek uit je kleding te verwijderen, maar wacht er in elk geval niet te lang mee! Spoel de vlek om te beginnen met koud water en breng vervolgens wat vloeibaar wasmiddel op de vlek aan. Laat dit tien minuten inwerken en spoel het sop eruit. Doe daarna wat witte azijn  op de vlek en stop het kledingstuk in de wasmachine.

Roomijs

Lekt er wat chocolade-ijs van je hoorntje op je t-shirt? Schraap dan eerst zo veel mogelijk ijs van je kleding. Spoel de vlek vervolgens met koud water en dep er wat vloeibaar wasmiddel op. Laat het kledingstuk daarna een half uurtje weken in lauw water en stop het in de wasmachine.

Smeer van de fietsketting

Er zijn verschillende manieren om smeerolie te verwijderen uit je kleding. Een optie is om wat margarine op de vlek te wrijven en dit een half uurtje te laten intrekken. Vervolgens was je het kledingstuk met zeeppoeder. Een andere manier is om maïzena op de vlek te strooien, dit absorbeert de smeer. Gooi ook in dit geval het kledingstuk naderhand in de wasmachine.

Zweet

Misschien wel één van de vervelendste zomervlekken: zweet. Hoewel het soms voelt alsof we een hele vijver aan vocht verliezen wanneer we transpireren, is dit in werkelijkheid zo’n liter per dag. In de zomer kan dat nog meer zijn. Wanneer je zweetplekken in je kleding hebt gekregen, kun je het kledingstuk het beste even binnenstebuiten draaien en water over de vlek laten lopen. Wanneer het weer droog is, was je het met een goed geurabsorberend wasmiddel. Sommige deodorants laten een gelige kleur achter wanneer ze in aanraking zijn gekomen met zweet. Deze krijg je gemakkelijk uit je kleding met een mengsel van azijn en water. Laat het kledingstuk hierin een half uurtje weken en was het vervolgens op een warme temperatuur.

Zonnebrand

De meeste zonnebrand is op oliebasis en kan daarom vieze vlekken achterlaten. Krijg je het goedje in je kleding? Spoel het kledingstuk dan, indien mogelijk, meteen met koud water. Behandel de vlek vervolgens met een vlekverwijderaar en wrijf er zachtjes overheen met een tandenborstel. Gooi de kleding twintig minuten later in de wasmachine.

Gras

In de zomer heb je voor je het weet een grasvlek in je broek. Grasvlekken zijn best hardnekkig, maar toch simpel te verwijderen met afwasmiddel. Wrijf voorzichtig wat afwasmiddel op de vlek en laat dit even intrekken voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.

Lees ook: Dit is wat er gebeurt met de kleding die we retourneren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels