Pas op: agressieve ‘monsterwesp’ gespot in Nederland

monsterwesp nederland

De Aziatische hoornaar is al op meerdere plekken in Nederland gespot

Jaagt een gewone wesp je al de stuipen of het lijf? Dan hebben we slecht nieuws voor je. De Aziatische hoornaar – ook wel de agressieve monsterwesp genoemd – is op meerdere plekken in ons land gespot. Met z’n grote, zwarte uiterlijk is de wesp vrij makkelijk te herkennen. 

Exotische diersoort

De Aziatische hoornaar komt oorspronkelijk uit de Himalaya en Zuid-China. Deze zogenoemde monsterwesp eet bijen en andere insecten met gemak op. Het is hierom officieel een exotische diersoort – en mag zich om deze reden niet in Europa verspreiden. Deze vlieger gaat helaas niet op, aangezien de exotische wesp dit jaar al in Zuid-Holland, Zeeland en Limburg is gespot.

Grote omvang

Aan Editie NL legt Theo Zeegers van Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten, uit: “De hoornaar vangt honingbijen bij een bijenkast. Zo ontstaan hoornaarvolkeren ter grootte van een skippybal van 90 centimeter.” Het is om deze reden niet gek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in actie moet komen wanneer er een nest gevonden wordt. Deze nesten moeten namelijk zo snel mogelijk vernietigd worden.

Melding maken

Heb je een wesp gespot die er anders of opmerkelijk uitziet? Maak dan direct een melding, zo roept de stichting Platform Stop Invasie Exoten op. Maak een foto en plaats deze op www.waarneming.nl. Er wordt vervolgens gekeken of het daadwerkelijk om de monsterwesp gaat. Daarnaast is het verstandig om niet in paniek te raken. De wesp vliegt in normale omstandigheden gewoon langs je heen. Daarentegen is de steek van de hoornaar een stuk pijnlijker dan een normale wespensteek.

Lees ook: Dit is waarom wespen op je afkomen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash