Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren? Dit zegt het RIVM

Astrazeneca-vaccin-weigeren

Heb je het recht om te weigeren?

Het AstraZeneca-vaccin wordt op dit moment onderzocht op ernstige bijwerkingen. Daarom wordt er tot 28 maart niet geprikt met het vaccin. Zodra is aangetoond dat de bijwerkingen niet verbonden zijn met het vaccin, gaan we het AstraZeneca-vaccin hoogstwaarschijnlijk weer gebruiken in Nederland. Maar mag je het dan weigeren? 

Trombose

In het buitenland is er bij sommige gevaccineerden met het AstraZeneca-vaccin ernstige trombose ontstaan. Het RIVM, de organisatie die het corona-vaccinatieprogramma coördineert, legt uit of we het vaccin dan mogen weigeren. “Als het vaccin weer in gebruik wordt genomen dan kan iemand niet voor een andere prik kiezen. Als iemand de AstraZeneca-prik niet wil hebben, wordt diegene dus niet gevaccineerd”, zo stelt een woordvoerder van het RIVM.

Weigeren

Indien je zeker weet het AstraZeneca-vaccin niet te willen, is er misschien nog een andere optie. De woordvoerder van het RIVM legt namelijk uit dat het wellicht mogelijk wordt om aan het einde van het vaccineren, alsnog de prik naar keuze te halen. Iedereen die een vaccinatie wil, moet dan wel gevaccineerd zijn. Het is nog niet zeker of dit ook echt mogelijk gaat zijn.

Andere vaccins

Op dit moment gebruiken we in Nederland meerdere verschillende vaccins. Dit zijn onder meer Moderna, BioNTech/Pfizer en dus AstraZeneca. Voor veel mensen die een uitnodiging hebben gehad, gaan de vaccinaties dus gewoon door. Alleen de AstraZeneca-prikken staan op pauze.

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over het AstraZeneca-vaccin

Bron: MaxVandaag | Beeld: Unsplash, Mat Napo