Nederland stopt uit voorzorg twee weken met AstraZeneca-vaccin 

AstraZeneca-vaccin

Dit weekend zijn er zes nieuwe meldingen van bijwerkingen binnengekomen

Vorige week maakte Denemarken al bekend dat het voorlopig zal stoppen met het vaccineren met AstraZeneca, nu ligt het prikken met dit vaccin ook stil in Nederland. De reden daarvan zijn meldingen van trombose na een prik. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat het vaccineren twee weken stilligt, tot en met zondag 28 maart. 

Nieuwe meldingen 

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een advies van medicijnautoriteit CBG overgenomen, waarin zij een tijdelijke vaccinatiestop aanbevelen. Het ministerie zegt dat er dit weekend nieuwe informatie beschikbaar is gekomen. In Denemarken en Noorwegen zijn zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen binnengekomen. Reden genoeg om het prikken in ons land voorlopig te pauzeren. Ook Ierland kondigde gisteren aan de vaccinaties met AstraZeneca tijdelijk stop te zetten.

Zeldzame verschijnselen trombose 

Die bijwerkingen bestaan uit ernstige, zeldzame verschijnselen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn op dit moment geen soortgelijke gevallen bekend, meldt het ministerie. Of de verschijnselen ook daadwerkelijk het gevolg zijn van het vaccin, is nog niet duidelijk. Het CBG zegt dat er nog geen verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. 

Wat als je het AstraZeneca-vaccin al hebt gehad?

Ben jij al ingeënt met het AstraZeneca-vaccin? Dan is er niet meteen reden tot paniek, tot nu toe is er namelijk geen enkel geval van bijwerkingen bekend in ons land. Krijg je drie dagen na de prik blauwe vlekjes in de huid (puntbloedingen) of andere ziekteverschijnselen met daarbij onverwachte of onbekende klachten? Neem dan direct contact op met de huisarts. Het CBG benadrukt echter dat de kans daarop erg klein is en dat mensen die geen klachten hebben zich geen zorgen hoeven te maken.

Afspraken afgezegd

Alle afspraken die al zijn gemaakt voor een prik met AstraZeneca, worden afgezegd. In Nederland gaat dat om 43.000 afspraken, zegt de GGD GHOR. Voor deze week stonden er 29.000 vaccinaties gepland en volgende week nog eens 14.000. Mensen die een afspraak hadden worden afgebeld of krijgen een sms. 

Zekere voor het onzekere

De Jonge zegt dat er “geen enkele twijfel” mag bestaan over de vaccins. Hij wil dan ook het zekere voor het onzekere nemen. “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts”, zegt de minister in een verklaring. 

Geen bewijs 

Opvallend genoeg maakte AstraZeneca juist vandaag bekend dat er geen bewijs is voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die een prik hebben gehad. Dat zei het bedrijf na het bestuderen van de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de EU en het Verenigd Koninkrijk. Het Europese medicijnagentschap EMA liet eerder al weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin en trombose. Voorlopig is het dus nog even wachten op de nieuwste onderzoeksresultaten. 

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over het AstraZeneca-vaccin

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Gustavo Fring