Ka-ching! Avondklokboetes leveren 9 miljoen euro op voor schatkist 

De afgelopen tijd zijn er ruim 95.000 boetes uitgeschreven 

De afgelopen drie maanden waarin de avondklok van kracht was, heeft de politie ruim 95.000 boetes uitgeschreven aan mensen die na 21.00 of 22.00 uur nog op straat waren. De avondklokboetes hebben de schatkist flink aangevuld: een slordige 9 miljoen euro kan worden bijgeschreven. 

Impact op politie 

De politie heeft het de afgelopen maanden enorm druk gehad. Om alle coronamaatregelen te handhaven, hebben agenten in totaal ruim 212.000 overuren gemaakt. Dat is een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de vele demonstraties en het handhaven van de avondklok hadden grote impact op de verschillende eenheden. 

Meer demonstraties

De voornaamste reden van het overwerken waren de demonstraties. In de eerste drie maanden van het jaar zijn er zo’n 1500 demonstraties geweest, dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. “Er is een groot beroep gedaan op politiemedewerkers die te weinig zijn toegekomen aan rust, vrije tijd en aandacht voor thuis”, aldus politiechef Willem Woelders. Vooral de Mobiele Eenheid (ME) en Aanhoudingseenheid draaiden vaak langere diensten. 

Avondklokboetes 

Tijdens de avondklok, die op 23 januari inging, moesten mensen tussen 21.00 en 4.30 uur binnenblijven. In eerste instantie zou de maatregel tot 10 februari duren, maar dat is meerdere keren verlengd. Op 31 maart kwam er wel een verruiming, toen mochten we een uur langer de straat op en moest iedereen om 22.00 uur thuis zijn. Sinds gisteren is de avondklok verleden tijd. De politie concludeert dat het overgrote deel van de bevolking zich netjes aan de regels heeft gehouden. Een ander deel kreeg een bekeuring wanneer zij op straat werden betrapt na 21.00 ur 22.00 uur. In totaal heeft de politie ruim 95.000 avondklokboetes uitgedeeld, goed voor zo’n 9 miljoen euro dat naar de schatkist gaat. 

Lees ook: Pijnlijke conclusie: avondklok heeft nauwelijks effect gehad 

Bron: AD | Beeld: Pixabay