Pijnlijke conclusie: avondklok heeft nauwelijks effect gehad 

Volgens Ernst Kuipers was het een ‘ongecontroleerd experiment’ 

Sinds gisteren is de avondklok geschrapt uit het pakket met coronamaatregelen. Tijd om terug te blikken op het effect van de maatregel. En dat lijkt niet heel positief te zijn. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok namelijk amper effect gehad. 

Ongecontroleerd experiment 

Ernst Kuipers was gisteravond te gast bij Beau. Daar blikte de voorzitter terug op het effect van de avondklok. “Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het tien procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect”, aldus Kuipers. Volgens hem was het dan ook een ‘ongecontroleerd experiment’.

Nieuwe coronavirusvarianten 

“Hebben we die avondklok dan voor niks gedaan?”, vraagt presentator Beau van Erven Dorens zich af. “We wisten dat er nieuwe coronavirusvarianten binnenkwamen en dat de verspreiding daarvan sneller ging”, legt Kuipers uit. “We hadden in Engeland gezien dat de R-waarde met dertig of veertig procent was toegenomen. Met onze huidige maatregelen hadden we een R-waarde net onder de één en toen wisten we dat met de Engelse variant de stijging nog moest komen.” 

Vaccineren

De situatie in ons land is momenteel helaas ook niet rooskleurig te noemen, vertelt Kuipers. “We zitten op het hoogste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt.” De voorzitter is echter blij dat het aantal vaccinaties per week stijgt. Volgens hem kan dat uitkomen op 1,5 miljoen prikken per week. Tot slot pleit Kuipers ervoor dat iedereen toestemming geeft om de vaccinatie te registreren: “Geef alsjeblieft toestemming, zeg ja, want die informatie is echt relevant.”

Lees ook: Einde avondklok en terrassen open: deze versoepelingen gaan vandaag in 

Bron: Beau, LINDA | Beeld: Unsplash