Benzineprijs breekt weer nieuw record: 2,15 euro per liter

benzineprijs

Een tankbeurt ga je nog meer voelen in de portemonnee

De benzineprijzen hebben opnieuw een recordhoogte bereikt. Vorig jaar kwam de landelijke adviesprijs voor het eerst boven de 2 euro per liter uit, maar dat record is inmiddels alweer achterhaald. Wat je nu voor 1 liter benzine betaalt? Maar liefst 2,15 euro. 

Hoger dan ooit

UnitedConsumers meldt dat de literprijs voor benzine maar liefst 2,151 euro is op dit moment. Daarmee is de prijs nóg hoger dan het record van drie dagen geleden, toen de prijs een record uit 2014 verbrak. Het begon allemaal al vorig jaar, toen de benzineprijs ineens boven de twee euro kwam te liggen.

Olieprijzen

Het was duidelijk: 2021 was het jaar van de brandstofrecords. Op 5 mei 2021 sneuvelde het oude benzinerecord uit 2012 en sindsdien rijzen de brandstofprijzen de pan uit. De prijzen voor benzine, diesel en lpg lopen in rap tempo op. Waarom een tankbeurt nu zo in de papieren loopt? Dat heeft alles te maken met de oplopende olieprijzen. Toen er tijdens de coronacrisis minder vraag was naar brandstof, werd de olieproductie ook laag gehouden. Nu neemt de vraag in veel landen weer toe, omdat de maatregelen overal versoepeld worden, waardoor de prijzen stijgen.

Ook is de euro duurder geworden in verhouding tot de dollar, en olie wordt meestal afgerekend in dollars. Voor 1 dollar betaal je nu 0,89 euro. Deze factoren zorgen er allemaal voor dat de olieprijs blijft stijgen. De prijs voor een liter diesel is echter niet dramatisch gestegen. Deze blijft voor nu stabiel op 1,842 euro staan per liter.

Lees ook: Brandt het benzinelampje in je auto? Zóveel kilometer kun je nog doorrijden

Bron: NU | Beeld: Pixabay