Bij deze producten zien we de sterkste prijsstijgingen

prijsstijgingen

Alle prijzen zijn gestegen, maar deze producten zijn echt aanzienlijk duurder

We hebben het de afgelopen maanden allemaal gezien op de kassabonnen: veel producten zijn behoorlijk in prijs gestegen. Een aantal producten blijken echter de kroon te spannen, laat onderzoek van RTL Nieuws zien.

Stevige prijsstijgingen

Uit het onderzoek van RTL Nieuws bleek dat koffie, boter, spaghetti, olijfolie, doperwten en diervoer bovenaan de lijst staan als het op prijsstijgingen aankomt. Hieronder zie je een overzicht van de prijzen van die producten (waarbij we de huidige prijs vergelijken met die van een jaar geleden):

  • 20 L’OR Espresso ristretto capsules: van €5,85 naar €7,99.
  • AH biologisch roomboter ongezouten: van €2,49 naar €3,29.
  • G’Woon Spaghetti: van €0,50 naar €1,19.
  • Aldi olijfolie extra vergine: van €4,99 naar €6,49.
  • Jumbo Brokken in Saus met Rund & Lever 405 gram: van €0,37 naar €0,69.
  • PLUS Doperwten: van €0,98 naar €1,29.

De oorzaken

Waar worden die prijsstijgingen door veroorzaakt? Bij koffie waren de oogsten bij plantages dit jaar slecht door de wisselende weersomstandigheden. Bij boter heeft de stijging ook te maken met het weer. We hadden in 2021 een natte zomer en in 2022 juist een droge, waardoor de kwaliteit van het ruwvoer voor koeien slechter is. Daardoor geven de koeien minder melk en is het vetgehalte in die melk lager. Er is meer vraag naar melkvet, maar de beschikbare hoeveelheid is dus gedaald.

De prijsstijging van spaghetti heeft te maken met de graanprijzen. Er ligt heel veel graan opgeslagen in Oekraïne, maar door de oorlog verloopt de export heel langzaam. Dat zie je in de prijs terug. Bij olijfolie zijn slechte oogsten de oorzaak. Er waren minder olijven en de vruchten waren kleiner, waardoor er minder olie van kon worden geproduceerd.

De importprijzen van diervoeding liggen momenteel heel hoog. Dat is tijdens de coronatijd begonnen, door een gebrek aan containers. Tot slot de doperwten: daarbij hebben producenten te maken met de hoge energiekosten. Om groente in te blikken is verhitting nodig, wat veel energie kost. De vraag blijft hetzelfde, maar er zal minder worden geproduceerd. Dat zorgt ervoor dat de prijs op je kassabon een stuk hoger uitvalt.

Lees ook: Hand op de knip: voeding en kleding zijn duurder geworden

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay