Blijkbaar kunnen we het noorderlicht ook in Nederland zien 

noorderlicht

En wel op deze plek! 

Het noorderlicht met eigen ogen zien is iets dat bij veel mensen op de bucketlist staat. Helaas is een vakantie naar IJsland niet goedkoop – en dan moet je ook nog maar net het geluk hebben dat je de lichtverschijning te zien krijgt. Maar wat blijkt? Je kunt het noorderlicht ook gewoon in Nederland zien. Wij vertellen je waar en wanneer het te zien is.

Hoe het noorderlicht ontstaat 

Voor velen is het een droom om het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, eens met eigen ogen te zien. De bijzondere lichtverschijning heeft iets mysterieus en is ook niet altijd te zien. Het is dan ook heel bijzonder als je de kans krijgt om dit mee te maken. Maar hoe ontstaan die paarse, roze en groene kleuren in de lucht eigenlijk?  Dat komt door elektrisch geladen deeltjes die in de atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Alleen als er genoeg botsingen zijn, kun je dit bijzondere natuurverschijnsel met het blote oog zien. En omdat het voornamelijk gebeurt in de noordelijke poolgebieden, wordt dit het noorder- of poollicht genoemd. 

Het noorderlicht in Nederland 

Voor iedereen die het noorderlicht ook eens wil zien, hebben we goed nieuws: dit blijkt namelijk gewoon in Nederland te kunnen. En wel op de Waddeneilanden. Ja, het is echt waar. Wanneer je op de Waddeneilanden bent en richting de noordelijke horizon kijkt, is er een goede kans dat je het lichtverschijnsel kunt zien. Soms bevindt het zich zelfs recht boven de eilanden. Dat is toch een stuk goedkoper én dichterbij dan een reisje naar IJsland. 

Wanneer is het te zien? 

Dat het licht net zo fel is als in de noordelijke poolgebieden komt helaas slecht een paar keer per decennia voor. Daar moet je dus maar net mazzel mee hebben. Een licht rood of groen gekleurde boog is echter wel regelmatig te zien. Vanaf eind februari tot ongeveer half april en in september en oktober is de kans het grootst om het poollicht in eigen land te zien. Zie je een rode boog? Dan zal het licht boven Scandinavië hangen. Is het groen? Dan is het licht erg dichtbij en kan het een fantastisch uitzicht bieden. In vervolg kunnen we dus gewoon met de veerboot naar Texel om het noorderlicht te zien! 

Lees ook: Huh! Blijkbaar gebruiken we het toiletblok al ons hele leven verkeerd

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels 

Array