Briefstemmen geeft problemen: Minister Ollongren past procedure aan

briefstemmen

Het stemmen per brief loopt allesbehalve soepel 

Minister Ollongren schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de procedure voor het tellen van de briefstemmen wordt aangepast. Het stemmen per brief loopt niet geheel vlekkeloos, omdat mensen de papieren niet volgens de regels opsturen. Onder bepaalde voorwaarden worden deze stemmen nu alsnog meegeteld. 

Briefstemmen 

Vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus mochten 70-plussers de afgelopen periode al hun stem uitbrengen, per brief welteverstaan. Daarvoor kregen ze thuis een briefstembiljet en een stempluspas opgestuurd. Nadat mensen hun stem hadden uitgebracht, moest het stembiljet in een speciale envelop worden gestopt. Die envelop moest vervolgens samen met de stempluspas in een retourenvelop naar het briefstembureau worden gestuurd. Volg jij het nog? Veel ouderen helaas niet. 

Stemmen ongeldig verklaard 

Bij menig 70-plusser ging het mis bij al die verschillende enveloppen. In sommige gevallen werden alle papieren in één envelop gestopt, waardoor de stem ongeldig zou zijn. Op iedere stem rust een stemgeheim. Medewerkers van het stembureau mogen de enveloppen dan ook niet openen. Hierdoor zijn zo’n zeven tot acht procent van de briefstemmen ongeldig verklaard. 

Procedure aangepast 

Minister Kajsa Ollongren besloot in te grijpen en heeft de procedure aangepast. Medewerkers van het briefstembureau mogen enveloppen waar een stembiljet en stempluspas samen inzitten nu wél openen. Als na controle blijkt dat de stempluspas geldig is, kunnen medewerkers het bijgevoegde stembiljet in de stembus doen zonder het open te vouwen. “Op die wijze blijft het stemgeheim gewaarborgd”, schrijft Ollongren in de brief. 

De Raad van State en de Kiesraad staan achter het besluit van de minister. Ollongren zal deze ochtend alle gemeenten informeren over de nieuwe werkwijze, zodat ze die uiterlijk morgen kunnen toepassen. 

Lees ook: Dit is waarom je nooit op de eerste vrouw op de lijst moet stemmen

Bron: NOS | Beeld: Videostill Rijksoverheid